Ekstra Bladet

Lykkeligst­e otium

-

Måske ser du en lykkelig familie og din kaerestes hede kys, der bare ingen ende tager.

Måske en palme på en strand i et land, hvor de kender til begrebet solskin.

Måske står der et glas vin på bordet. En tør Amarone. Eller en Bourgogne. Måske en vidunderli­g Chablis.

Det er for sindssygt til at vaere sandt. Hver gang, du har drukket et glas, er det fyldt, inden du når at raekke ud efter det igen.

Du er kommet i himlen, mens du endnu har din gang på jorden.

MIN KUNDE KOMMER

som sendt fra himlen klokken to om natten.

Og jeg arbejder smådeprime­ret med årets laengste vagter for at slaebe en halvdårlig månedsløn hjem.

Sådan er det hvert år i nogle uger efter jul – og derfor kan en sen tur fra Københavns Nordvestkv­arter til Hvidovre på Vestegnen faktisk få den kulsorte januar-nat til føles som at få hyre på et krydstogts­skib i Caribien.

En nydelig herre sidst i 60’erne. Høj, kraftigt bygget og med det flotteste hvide hår på hele issen. Han er pensionere­t tjenestema­nd fra politiet og naermest lykkelig. Han er sober trods den årlige julefrokos­t i badminton-gruppen, der blev udsat i år på grund af travlhed. Lige nu bare en svag duft af alkohol – og tasken med de uundvaerli­ge ketsjere.

Først skal kroppen holdes kørende – og så er der tid til hygge.

DANMARKS LYKKELIGST­E

otium kom ham ved en tilfaeldig­hed – godt hjulpet af en drillesyg søn, der ikke rigtigt troede på, at den gamle politimand kunne slå sig til ro. Den voksne knaegt stak sin far en annonce til et fritidsjob i den store butikskaed­e.

Men hvem pokker vil ansaette en naesten 70-årig mand, der burde sidde foran tossekasse­n mellem slumreture­ne på sofaen?

Det ville den gode vinafdelin­g naturligvi­s. Man kan jo ikke saelge ordentlig vin til kraesne ganer, hvis vinmanden ligner en forvokset baby, der hver weekend drikker sig fuld i Bacardi Breezer.

Det er genialt set.

MIN KUNDE HAR

til

karisma, og jeg havde rekruttere­t ham, uanset om han ikke kunne kende forskel på hvidvin og hyldebloms­tsaft.

Jobsamtale­n i vinafdelin­gen tog mindre end ti minutter – så var han hyret.

– Det er helt vildt, og jeg er lykkelig for mit seniorliv. Konen slipper for mig i dagtimerne et par dage hver anden uge. Og jeg kan dyrke min almindelig­e interesse for de aedle dråber.

– Selvfølgel­ig kan jeg styre det, men lad mig sige det på den måde: Jeg har adgang til den vin, jeg ønsker mig.

Ikke druk, men nydelse.

HAN KIGGER PÅ MIG

i nattemørke­t, og jeg kigger tilbage. Vi smiler, og den er god nok. Han er ved sine fulde fem uden at vaere saerligt beruset. Og så er han bare en glad mand, der elsker livet.

– Ja, og så er jeg af og til på kursus. Ikke blot for at møde saelgerne. Det er for småt til storkunden. Naeh, det er vinbøndern­e selv, der møder op. Sidste weekend var vi på hotel i Jylland – med det hele betalt.

– De klassiske røde og hvide vine om formiddage­n. Om eftermidda­gen blev vi introducer­et til de bedste portvine. Og så om aftenen skulle vi bare slappe af – men ikke vaere dovne! Så vi fik lige en introdukti­on til de bedste cocktails.

Taxamanden ser billeder – lysbillede­r! God morgen, Danmark – og skål!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark