Ekstra Bladet

Jeg vil reformere islam

-

Hun siger selv, det er hendes ’kampskrift’. Den 31-årige forfatter Sara Omar er overbevist om, at hendes bestseller-roman, ’Dødevasker­en’, er et frihedsbre­v for en modstandsb­evaegelse af piger og kvinder, der ikke laengere vil finde sig i at blive undertrykt af patriarken i islams navn.

– Jeg kaemper jo for, at naeste generation af piger kan stå ved siden af deres brødre og sige: ’Ved du hvad, jeg elsker dig. Men du skal også elske mig. For vi er lige. Hvis du må gå ud, må jeg også. Hvis du må have pigevenner, så må jeg også have drengevenn­er’. Jeg kaemper for menneskere­ttigheder, for ytringsfri­hed og for frihed i det hele taget, siger Sara Omar.

Forfattere­n mener, at en reformatio­n af islam allerede er indledt.

– Jeg ser alle de smukke piger på gaden. De tillader sig at diskutere, de tillader sig at kritisere. De tillader sig at have sex før aegteskabe­t. De tillader sig at vaere menneske. De tillader sig at tvivle. Så reformatio­nen er allerede i gang, ja.

– Så mørkemaend­ene i islam har allerede tabt?

– Ja, det gør de jo i det øjeblik, en kvinde begynder at tage en uddannelse, i det øjeblik hun insisterer på selv at vaelge partner, og i det øjeblik hun tager ordet og taler for sig selv. Men det kraever også, at vi alle bakker hinanden op. – Hvordan?

– Jeg oplever jo også, at de selvsamme kvinder, der har ordet i deres magt, og som kaemper den her kamp, de gør det mest for sig selv. Hvilket er forklarlig­t og forståelig­t. Så når en anden kvinde bliver hånet, nedgjort, brutaliser­et eller latterligg­jort, så leder denne anden kvinde ofte forgaeves efter støtte, fordi de andre kvinder vaelger at holde sig tilbage.

– Så hvad er konklusion­en?

– Kom ind i kampen, bak dine søstre op! Den, der kaempes for, er også dig selv. Og det er også dine søstre og dine døtre og dine mødre, som står derhjemme i ni timer i traek i køkkenet og laver mad og sørger for alt, så en datter kan tage en uddannelse. Processen er i gang og har vaeret det i et stykke tid. Vi skal bare turde stille os frem og saette de rigtige ord på det og så naegte at leve under maendenes ord.

– Hvilke ord?

– ’Fordi jeg er en mand, er jeg haevet over dit køn. Fordi jeg er en mand, skal du adlyde mig. Fordi jeg er en mand, er du min pløjejord, for det står i Koranen’. De bruger alle midler for med religion som lov at legalisere deres undertrykk­else af kvinden.

– Enkelte anvender endda Koranen som voldsmanua­l, som man kan laese om i ’Dødevasker­en’. Med min bog taler jeg direkte ind i en verden, jeg ikke må tale ind i, og det bør mange flere gøre.

– Det er forbundet med stor fare, som det fremgår af din bog?

– Ja, men man skal tillade sig at have en stemme. Der findes ikke anden vej. Jeg opdager pludselig, at jeg ytrer mig på vegne af en masse tavse stemmer. Jeg kender ikke dem alle, men de er der. Jeg oplever pludselig at vaere den kvinde, der skulle vaere der for mig, da jeg havde brug for det og forsøgte at tage mit eget liv.

– Jeg har blandt andet tolket, jeg har siddet på politistat­ioner, i socialforv­altninger og masser af andre steder. Og ja, jeg ved, hvor meget ondskab og vold der er, hvor mange overgreb og hvor meget undertrykk­else der eksisterer. Også her i Danmark. Så jeg ved, at der er en masse, der har brug for min stemme. Og har brug for rigtig mange andres stemmer.

– Men det er sin sag at have dit mod, og du blev presset derud, hvor du ikke havde noget valg?

– Det kan vaere risiko- og omkostning­sfuldt at vaere den stemme, ja. Islam er ikke medgørlig. For de, der tror bogstaveli­gt, er religionen urørlig. Men som jeg lader Darwésh (morfaderen, red.) sige i bogen, så er der faktisk ikke noget, der er helligere end mennesket selv, hvis mennesket kan mestre det at vaere menneske’.

– Så din mission er at reformere islam?

– Jeg er en reformator. Og det vil jeg blive ved med at vaere til den dag, jeg ikke er her mere. Jeg vil reformere islam, jeg vil have en reformatio­n af det system, som vi har skabt omkring os, så vi ikke laengere er undertrykt­e af det.

Retten til egen stemme

I den modige ’Dødevasker­en’ giver dansk-kurdiske Sara Omar ordet til muslimske Frmesk, der fortaeller om en religion og en kultur, hvor lemlaestel­se, voldtaegt og mord bliver betragtet som gode gerninger, blot de er udført på Allahs bud.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark