Ekstra Bladet

HJAELP – min ven drukner i gaeld

-

HEJ PUK

Jeg er bisidder for min ven, der er kommet uføre.

Han og kaeresten har haft et kaempe overforbru­g, de er gået ned med deres firma, har lånt af ’venner’, er kommet i Ribers osv. Nu kraever ’vennerne’ pengene tilbage. Han bliver åndet i nakken hele tiden.

Han har haft forskellig­e jobs, dog ikke så laenge ad gangen. Han kan ikke få kontanthja­elp, da han skylder kommunen penge for for meget udbetalt ydelse, og han har sagt fagforenin­gen fra, fordi han manglede penge.

Lige nu har han job, men allerede på tredjedage­n sygemeldte han sig med stress. Han har svaert ved at koncentrer­e sig på jobbet, da alt drejer sig om, hvor han kan låne nye penge til at betale lånene i økonomisk tilbage til ’vennerne’ – vi er omkring 100.000 kroner på det ’sorte marked’ plus de penge, han har lånt af rigtige venner, som er ved at vaere noget traette af ham og derfor har lukket kassen i.

Sidst, vi talte med sagsbehand­leren hos kommunen, sagde hun, at man kunne søge forskellig­e fonde/legater for folk med stor gaeld. Hun havde dog ingen bud på hvor.

Vi har søgt på nettet, men kan ikke finde noget, der matcher hans situation. Kender du til sådanne fonde/legater, og hvor vi kan finde dem?

Med venlig hilsen M.B.

KAERE M.B.

Jeg vil egentlig ikke skrive et langt svar, for din ven skal have profession­el hjaelp til at komme på fode igen. Hvis han ikke får det, er det en ond, endeløs spiral. Desvaerre er der mange, der ender i en situation, hvor den ene gaeld daekkes ind med den anden.

Men der er metoder til at ’bremse’ spiralen

– men det kraever en indsats, og en fagperson, der saetter sig ind i sagen for at kunne indgå aftaler med de forskellig­e kreditorer.

Der er flere steder, han kan henvende sig for at få gaeldsrådg­ivning. Samfundet ved jo godt, at privat gaeld er et stort problem for mange – isaer efter der er kommet sms-lån og andre typer kvik-lån, hvor pengene kun er ’et klik vaek’, og hvor låneudbydd­erne ikke kraever baggrundop­lysninger for lån, der har så tårnhøje renter, at det mest af alt minder om tyveri for højlys dag. De lån burde vaere ulovlige som i andre lande!

Din ven kan henvende sig gratis hos forbrugers­tyrelsens gaeldsrådg­ivning. I finder informatio­ner på

gaeld.taenk.dk/ hjemmeside­n

Det lyder umiddelbar­t maerkeligt, at din ven ikke kan få nogen ydelser fra det offentlige, fordi han skylder kommunen penge. Normalt kan man godt have gaeld til det offentlige og samtidig få en ydelse. Der skal dog altid forsøges etableret en afdragsord­ning.

Jeg håber, din ven får hjaelp til at komme videre, for det er en alvorlig situation at vaere fanget i.

Med venlig hilsen Puk

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? En mand er landet i en ond gaeldsspir­al – blandt andet har han vaeret på det sorte lånemarked. Nu spørger hans ven, om Puk har gode råd til at hjaelpe manden på fode igen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM En mand er landet i en ond gaeldsspir­al – blandt andet har han vaeret på det sorte lånemarked. Nu spørger hans ven, om Puk har gode råd til at hjaelpe manden på fode igen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark