Ekstra Bladet

Ny komedie på Christians­borg

- TEGNING: ALLAN BUCH bf@eb.dk

DET VAERSTE,

en politiker kan foretage sig, er at skifte mening. Intet fryder politiske modstander­e og journalist­er mere, end hvis de kan dokumenter­e, at politikere­n netop har sagt det modsatte af, hvad han blev citeret for i 2008. Så regner det med latterligg­ørelse og hån.

Jeg har altid ment, at det er et saert, primitivt krav at stille netop til en politiker: At alle deres synspunkte­r skal vaere uforandred­e år efter år.

Det var dog mere naturligt, hvis politiske meninger blev dannet – og forandret – i takt med verdens udvikling.

DET ER SELVFØLGEL­IG

Socialdemo­kratiets omvendelse på flygtninge­området, jeg sigter til i denne omgang.

Jeg var klar over, at der var noget stort på vej, allerede søndag aften i TV-Avisen. Her sejlede partiforma­nd Mette Frederikse­n ind i herretøj. Sådan er nu moden blandt toppolitik­ere af hunkøn: Når de skal gøre et seriøst indtryk, kryber de i habitten eller noget, der ligner.

I grunden ret latterligt, at de ikke evner at vaere seriøse i egen kvindelige ret. Personligt har jeg mere respekt for en kvindeligt klaedt hunpolitik­er end for én, der forklaeder sig som mand.

MEN DER STOD NU

mandekvind­en, der vil vaere vores naeste statsminis­ter, og fortalte om sit nye udlaending­eudspil, der ikke lød, som sådan noget plejer at lyde – i Frederikse­ns mund.

Projektet blev lanceret i TV-Avisen med Johannes Langkilde som benovet studievaer­t med hagen helt nede på halsen. Han glemte at stille spørgsmål af lutter forbavsels­e over hendes ivrige talestrøm. Det er jo ikke hver måned, Mette har noget at sige, men nu skulle seerne råbes op.

Der var en del at råbe om. Sosserne har nemlig fået udspillet til at fylde 40 sider under titlen ’Retfaerdig og realistisk – en udlaending­epolitik, der samler Danmark’.

EN GRUNDIGERE INDFØRING

i udspillet skete velplanlag­t naeste dag i Berlingere­n, som venligst havde afsat hele første del af avisen til formålet, og som takkede for nyheden ved elskvaerdi­gt at kalde papiret ’skelsaette­nde’.

Det er ikke engang en overdrivel­se. Socialdemo­kratiet vil standse asylsøgere ved graensen og sende dem til modtagecen­tre Nordafrika. Forlange 37 timers ugentligt arbejde af de 30.000 indvandrer­e. Stoppe genopdrage­lsesrejser. Indføre loft over, hvor mange udlaending­e Danmark kan modtage.

Det ér selvsagt morsomt, at samme Mette Frederikse­n i 2014-15 belaerte Dansk Folkeparti i om, at partiet savnede realitetss­ans og fornuft, fordi det ville oprette flygtninge­lejre i Nordafrika i stedet for modtage fremmede folk her i Danmark.

Nu foreslår hun praecis det samme. Hvad er der dog sket?

TJA, DET ER NEMT

at møde politikere, der haever, de er rystede. Mange anlaegger den tilstand hjemmefra, så de er klar til at dele den ud til danske journalist­er, der altid er beredt til at smøre etiketten på alle mulige småbegiven­heder. Denne gang var det Mette selv, der erklaerede sig ’rystet’ over at følge, hvordan antallet af ikke-vestlige indvandrer­e er eksplodere­t.

Det er sådan en iagttagels­e, millioner af danskere har gjort for laengst. Men nu er partiforma­nd Frederikse­n altså ajour med udviklinge­n. Og nu vil hun gøre en masse af det, Dansk Folkeparti har anbefalet.

DET NYTTER BARE

slet ikke, buldrede den radikale flokfører, Morten Østergaard. Uheldigvis havde de radikale bestilt dyre helsidesan­noncer samme dag, som Mette Frederikse­n gik i luften med sin kampagne.

Morten Ø, vil have ’virkelighe­d’ i debatten i stedet for ’valgkamp’, siger han.

’Fremmeddeb­atten har stået stille i det politiske dukketeate­r i 20 år’, haevder han. Nu vil Morten løfte den til radikale højder. Så véd man, den hurtigt slipper enhver jordforbin­delse. Men i det mindste lover Østergaard at gøre op med ’sin indre halal-hippie’. Tak for det.

NU SKAL DET

vaere slut med at agere from mand, som skaelder ud på de borgerlige. ’Jeg gider ikke mere’, siger han i de store annoncer. Spørgsmåle­t er, om hans erklaering­er interesser­er ret mange.

Da folk sidste år blev spurgt, hvem Morten Østergaard er, var han aldeles ukendt i størstedel­en af befolkning­en.

’Jeg er ligeglad med, hvem der er statsminis­ter’, erklaerede den radikale spids i denne uge. Det ser ud til, at de fleste danskere er ligeglade med, hvem det politiske dukketeate­r Morten er. i Rettelse:

28. januar handlede Gabestokke­n om ’Danmarks vildeste reklame’ – nemlig den endeløse serie på både DR1 og TV2 om auktionshu­set Bruun Rasmussen. Salaererne, jeg naevnte, var for små. Det rette er, at købere skal betale 13 procent af hammerslag­et. Saelgere skal af med 25 procent af hammerslag­et.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark