Ekstra Bladet

KLONK TØNDESLAGN­ING PÅ HESTERYG

I Dragør naegter man at give slip på en flere hundrede år gammel tradition

- LOUISE SVANE PEDERSEN FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN lsp@eb.dk

På en lille vindblaest plads i Dragør på Amager havde over 100 børn og voksne trodset slud og kulde søndag eftermidda­g for at tage del i en noget usaedvanli­g fastelavns­tradition.

Her er fastelavn og tøndeslagn­ing nemlig ikke kun noget for udklaedte børn. Naeh, i Dragør er tøndeslagn­ing også noget, voksne deltager i – de gør det bare på en hest.

To af dem, der havde fundet frem til området ved Blushøj, var de 11-årige piger Carla Andersen og Sophia Schmidt. Begge er vilde med heste, og de elsker den årlige tradition.

– Det er virkelig sjovt at se på, og jeg kender nogle af dem, der rider med. Men jeg er ikke sikker på, at jeg selv vil deltage, når jeg bliver gammel nok. Det kan godt vaere lidt voldsomt, hvis man falder sammen med hesten, fortaeller Sophia Schmidt.

Margit Bahnsen på 58 år var på plads for at se sin datter deltage. For to år siden vaeltede datteren i en opbremsnin­g. Der skete heldigvis ikke noget med hverken rytter eller dyr.

– De kommer galoperend­e i høj fart mod tønden, og de har ikke saerlig meget plads at stoppe på efterfølge­nde. Hvis det så er lidt glat på asfalten, som det er i dag, så er det, at de kan glide og falde, fortaeller hun til Ekstra Bladet.

Datteren Eileen Bahnsen har vaeret fastelavns­rytter de sidste ni år, men mor Margit er ikke bekymret for, at datteren kommer til skade i den lidt voldsomme fastelavns­leg.

– I år har hun og mange af de andre ryttere sat Mordax på hestenes sko. Det er små metalstykk­er, man skruer på, de fungerer lidt som pigsko, så hesten står bedre fast, forklarer Margit.

Tog kun 20 minutter

Omkring 20 ryttere deltog i tøndeslagn­ingen. Alle var iklaedt den obligatori­ske uniform bestående af sorte bukser og vest, hvid skjorte og en høj hat. De var også udstyret med den traditione­lle tøndestok, som skal vaere malet i sort, guld, rød og grøn,

Én for én red de frem for at give tønden et ordentlig dask. Der lød jubel og klap fra den store forsamling, når rytterne ramte. Det skete nemlig langtfra hver gang.

20 minutter senere var hele slut. Tønden var banket til pindebraen­de, og Nynne Navntofte kunne lade sig kåre som tøndedronn­ing, da hun med et velplacere­t dask fik det allersidst­e braet sendt i jorden.

Kvinder må ikke deltage

I Dragør var der ikke saerligt mange mandlige deltagere, for det er den eneste by, hvor kvinderne må vaere med. I de naerliggen­de byer Store Magleby og Ullerup er traditione­n forbeholdt maend. Her er der ikke noget #metoo – man holder fast i traditione­rne.

Torben Holst var en af dem, som havde trodset kulden. Han havde taget sine profession­elle briller på, for den ene hest, der blev brugt søndag eftermidda­g, skal han bruge til at ride tøndeslagn­ing på onsdag.

– Jeg har vaeret fastelavns­rytter de sidste 18 år, men jeg rider kun i Ullerup, hvor jeg selv bor. I dag hepper jeg på mine venner, og så skal jeg lige tjekke hesten ud og se, om den kan klare sig på onsdag, fortalte han til Ekstra Bladet.

 ??  ?? Voldsomt og lidt farligt Det så voldsomt ud, når rytter og hest kom i høj fart mod tønden.
Voldsomt og lidt farligt Det så voldsomt ud, når rytter og hest kom i høj fart mod tønden.
 ??  ?? Nynne Navntofte er årets tøndedronn­ing i Dragør.
Nynne Navntofte er årets tøndedronn­ing i Dragør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark