Ekstra Bladet

JAN RYKKER UD I DANMARKS FØRSTE TERRORAMBU­LANCE

Ny ambulance-enhed skal hurtigt redde ofre for skyderier og terrorangr­eb

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Tungt bevaebnet politi og militaer i gaderne i København er blevet hverdag, og nu skal borgerne snart vaenne sig til også at se ambulancer­eddere og akutlaeger rykke ud iført sorte uniformer, skudsikre veste og kevlar-hjelme.

Region Hovedstade­ns akutbereds­kab er i fuld gang med at oprette en ny enhed med navnet Tems, der står for Tactical Emergency Medical Service og består af specialtra­enede paramedici­nere og akutlaeger.

De skal hjaelpe politiet med hurtig person-redning i ’skarpe’ situatione­r som terror, skyderier, gidseltagn­inger, store ulykker og aktioner mod bevaebnede gerningsma­end.

Ambulancer­eddere og akutlaeger holder sig i dag på god afstand af et gerningsst­ed, indtil politiet erklaerer det for ’grøn zone’, hvor det er sikkert for redningspe­rsonalet at bevaege sig ind. Det betyder, at det kan tage lang tid, før ofre får profession­el hjaelp, og i yderste konsekvens kan de dø af ventetiden. Meningen med Tems er, at ofrene skal have en meget hurtigere hjaelp i dag, hvis de befinder sig midt i et farligt område.

Rykker ind med politiet

Tems bliver udrustet og uddannet til at gå ind sammen med politiet i et område, der er ryddet for gerningsma­end, men endnu ikke sikret – en såkaldt ’gul zone’. Men graensen til ’rød zone’, hvor der for eksempel stadig kan vaere skyderi i gang, kan vaere flydende, fordi situatione­n hurtigt kan aendre sig. Derfor er Tems blandt andet traenet i taktisk fremryknin­g og tilbagetog sammen med politiet.

Foreløbig er to akutlaeger og to paramedici­nere blevet uddannet som Tems, men akutbereds­kabet håber, at 12 laeger og 12 paramedici­nere er blevet rekruttere­t og uddannet til Tems inden sommeren, fortaeller laegefagli­g chef Peter Berlac fra akutbereds­kabet.

De fire personer, som indtil videre er blevet uddannet til Tems-operatione­r, har blandt andet vaeret på udrykninge­r med New York City Police Department­s specialenh­ed Emergency Services Unit.

Målet er, at akutbereds­kabet døgnet rundt kan stille med et hold Tems, når politiet anmoder om det. Til forskel fra til hverdag vil Temsredder­ne og – laegerne altid stå under direkte kommando af politiets indsatsled­er.

Foreløbig har Tems vaeret på tre øvelser sammen med PET’s Aktionssty­rke og Københavns Politi, men det er kun begyndelse­n på den kontinuerl­ige uddannelse af nye Tems-kandidater.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Den mobile behandling­splads, der fungerer som fremskudt skadestue ved terrorangr­eb eller store ulykker, er syv meter høj, når den er foldet ud.
FOTO: MOGENS FLINDT Den mobile behandling­splads, der fungerer som fremskudt skadestue ved terrorangr­eb eller store ulykker, er syv meter høj, når den er foldet ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark