Ekstra Bladet

En enlig ulv

-

224 hestekraef­ter banker under motorhjelm­en på den tre-liters V6 dieselmoto­r på den nye akutlaegeb­il, der bliver udryknings­køretøj for paramedici­nerne og akutlaeger­ne i Tems.

Bilen er en firehjulst­rukket VW Amarok, som betyder ’enlig ulv’, der har gode egenskaber i terraen og kan forcere skraenter og dynger af murbrokker efter en eksplosion eller sammenstyr­tning.

Den har dobbelt-kabine, så hvis det er nødvendigt, kan der køres fem akutlaeger og paramedici­nere frem til skadestede­t.

Men bilen er hverken pansret eller har skudsikre vinduer, for det er ikke meningen, at redningsma­ndskabet skal køre ind i områder, hvor der stadig er skyderier i gang.

Tems skal først hjaelpe ofrene, så snart politiet har skabt nogenlunde ro i området eller neutralise­ret gerningsma­nden.

– Tidligere har vi kalkuleret med under øvelser, at der kan gå op til 90 minutter, før vi kan komme frem til patientern­e. Det er bekymrende, fordi ingen overlever så laenge, hvis de er svaert skadede, konstatere­r paramedici­ner Jan K. Petersen fra det nye Tems-team, der har kørt ambulance siden 1985.

Den nye bil skal indgå i Region Hovedstade­ns daglige beredskab på fem akutlaegeb­iler og rykke ud til almindelig­e opgaver som sygdom og ulykker. Men hvis politiet rekvirerer Tems, kører Amarokken til stedet og personalet hopper i de sorte indsatsdra­gter.

Koster en million

Det er bekymrende, fordi ingen overlever så laenge, hvis de er svaert skadede

TEMS-bilen er udrustet med samme udstyr og medicin som de almindelig­e akutlaegeb­iler, men mandskabet har desuden hver deres taske med personligt udstyr såsom skudsikker vest og hjelm. Desuden har Amarokken en saerlig taske, der er målrettet den type kvaestelse­r, som blandt andet ofre for terror typisk får.

Den firehjulst­rukne VW Amarok, som Region Hovedstade­n foreløbig har købt et enkelt eksemplar af, koster en rund million kroner i alt med den saerlige opbygning og alt udstyr – blandt andet det saerlige lithiumbat­teri på 2500 watt, der kan holde bilens radioudsty­r og blå blink i gang i flere timer, uden at motoren kører.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Tems-bilen, en firehjulst­rukken VW Amarok, indgår i det daglige beredskab, men bemandes med de saerligt uddannede Tems-paramedici­nere og -akutlaeger, som politiet kan rekvirere.
FOTO: MOGENS FLINDT Tems-bilen, en firehjulst­rukken VW Amarok, indgår i det daglige beredskab, men bemandes med de saerligt uddannede Tems-paramedici­nere og -akutlaeger, som politiet kan rekvirere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark