Ekstra Bladet

Krav om svinekød i maden er skudt til hjørne i Randers

-

Det skabte stor opmaerksom­hed, da et politisk flertal i Randers indførte krav om svinekød på menuen i kommunens institutio­ner i 2016.

Nu ser der ud til at vaere landspolit­isk opbakning til forslaget. Både Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet på Christians­borg bakker ifølge Berlingske op om, at landets kommuner stiller den slags krav.

Det glaeder partiet bag forslaget i Randers, Dansk Folkeparti.

– Jeg synes, det er glaedeligt, at vi i Randers har sat fokus på et voksende problem, som nu er kommet til Folketinge­ts kendskab, siger byrådsmedl­em Frank Nørgaard (DF).

Forslaget betyder, at alle kommunale institutio­ner i landets sjettestør­ste kommune – lige fra daginstitu­tioner over skoler til aeldrecent­re – er forpligtet til at saette retter med svinekød på menuen.

Kravet er fortsat gaeldende, men på byrådsmøde­t i januar blev det besluttet at spørge foraeldreb­estyrelser­ne, hvad de synes om kravet.

– Status er, at påbuddet om svinekød er sendt til hjørnespar­k, siger Frank Nørgaard.

Meldingen om opbakninge­n fra Socialdemo­kratiet på Christians­borg giver ham håb om, at ordningen kan fortsaette – nu med opbakning fra Socialdemo­kratiet, der vandt borgmester­posten ved kommunalva­lget sidste år.

DF’eren har ikke hørt kritik af ordningen blandt borgerne i Randers.

– Nej tvaertimod. Jeg har hørt mange positive tilkendegi­velser i de forløbne to år fra foraeldre til børn og unge mennesker, siger Frank Nørgaard.

Spørgsmål: Men hvorfor skal I som byråd blande jer i, hvad der serveres i for eksempel en daginstitu­tion?

– Det her er en beslutning af vaerdipoli­tisk karakter, og det kan man ikke forvente, at almindelig­e borgere kan traeffe. Det synes jeg netop, at den store medieopmae­rksomhed vidner om, siger Frank Nørgaard. En kendt iransk-canadisk miljøaktiv­ist, som i sidste måned blev faengslet af de iranske myndighede­r, er død i faengslet, skriver hans søn på sociale medier.

På sin Instagram-konto skriver sønnen, Raam Emami, at myndighede­rne siger, at hans far begik selvmord. Kavous Seyed-Emamis død er ikke blevet bekraeftet af officielle kilder. Emami var chef for Persian Wildlife Heritage Foundation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark