Ekstra Bladet

Snydt for guld – endte som martyr

Grenoble, 1968, Sapporo, 1972

-

Østrigs davaerende fart-djaevel Karl Schranz endte som en olympisk martyr. Over 100.000 mødte frem for at hylde ham, da han kom tilbage til Wien i utide fra Vinter-OL i japanske Sapporo i 1972.

IOC’s praesident, amerikaner­en Avery Brundage, havde smidt ham ud, fordi Karl Schranz havde forbrudt sig mod datidens restriktiv­e amatør-regler ved at lade sig fotografer­e i en T-shirt for et kaffefirma. Skistjerne­n, der vandt de store løb i Hahnenkamn, i Kitzbühel og Lauberhorn i Wengen, blev erklaeret profession­el.

Med seks VM-titler havde han afløst legenden Toni Sailer som Østrigs nye skikonge.

Haevnakt

Den ’tynde’ udsmidning blev set på som haevn for det, der var haendt fire år tidligere ved Vinter-OL i Grenoble. Her råbte Østrig meget højt, da IOC havde så travlt med at taekkes franskmaen­dene, at alt blev gjort for at forhindre Karl Schranz i at ødelaegge historien om tre gange OLguld til den franske nationalhe­lt Jean-Claude Killy.

Efter Jean-Claude Killy havde vundet styrtløb og storslalom, var Karl Schranz i specialsla­lom på vej ned i andet gennemløb. Efter kun at have vaeret 0,32 sekunder langsommer­e lignede det på mellemtide­rne guld til Karl Schranz, da en official trådte ud foran østrigeren. Der blev dikteret omløb, og da Karl Schranz igen kom ned i bedste tid i en konkurrenc­e, som på grund af tyk tåge var svaer at følge, fandt officials efter at have gransket de tågede tv-billeder, ud af, at den østrigske stjerne havde misset en af de øverste porte. En påstand, Østrig med ny teknologi har påvist var falsk.

 ?? FOTO: ALAMY STOCK PHOTO ?? Karl Schranz var en af Østrigs mest populaere sportsstje­rner.
FOTO: ALAMY STOCK PHOTO Karl Schranz var en af Østrigs mest populaere sportsstje­rner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark