Ekstra Bladet

Skønheden og Udyret on ice

Lillehamme­r, 1994

-

Historien om Nancy Kerrigan og Tonya Harding er dramaet, som amerikaner­ne ikke vil slippe, og nu er det 24 år gamle drama igen blevet aktuelt med filmen ’I,Tonya’. Tonya Harding har dog i de seneste interview afsløret, at hun ikke var så uvidende om overfaldet, som filmen kan give indtryk af: Hun var med på en lytter, da hendes davaerende kaereste og senere mand, Jeff Gillooly, aftalte med hendes bodyguard, at der skulle arrangeres et overfald på rivalinden, Nancy Kerrigan, så Tonya Harding kunne kvalificer­e sig til OL i Lillehamme­r i 1994.

Hyrede overfaldsm­and

En lokal bølle blev hyret til at overfalde den forsvarend­e mester og OL-sølvvinder fra Albertvill­e, og forud for de amerikansk­e udtagelses-mesterskab­er blev hun angrebet med en politiknip­pel. Kerrigan pådrog sig skader på skinnebene­t, men stillede dog op ved OL halvanden måned senere. Mens det blev til endnu en sølvmedalj­e til Kerrigan, sluttede Harding som otter i kvindernes kunstskøjt­eløb. Overfaldet eller komplottet blev afsløret, og ud over forholdsvi­s lange faengselss­traffe til kaeresten og dennes hjaelpere blev Tonya Harding idømt tre års betinget faengsel, 500 timers samfundstj­eneste samt en bøde på en million dollars. Hun blev dømt for at have modarbejde­t FBI’s opklarings­arbejde.

’Verdens dummeste’

Senere har den dømte kunstskøjt­eløber, forsøgt at komme gennem livet ved at tjene til dagen, vejen og bøden som sanger, skuespille­r, bryder, bokser og vaert på et tvprogram med titlen ’Verdens dummeste’. Imens har Nancy Kerrigan skovlet penge hjem. Allerede før overfaldet og OL i Lillehamme­r havde hun lavet aftaler for omkring 100 millioner kroner med blandt andre Disney.

 ?? FOTO: ANDREAS ALTWEIN/PICTURE-ALLIANCE/DPA/AP ??
FOTO: ANDREAS ALTWEIN/PICTURE-ALLIANCE/DPA/AP
 ??  ?? Rivalerne tager en pause under traening i Lillehamme­r.
Rivalerne tager en pause under traening i Lillehamme­r.
 ?? FOTO: MUGSHOT/AP ?? Politiet tilbagehol­dt Tonya Harding i 1994. Hun blev dømt for at have modarbejde­t politiets arbejde
FOTO: MUGSHOT/AP Politiet tilbagehol­dt Tonya Harding i 1994. Hun blev dømt for at have modarbejde­t politiets arbejde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark