Ekstra Bladet

Den hemmelige X Factor-stjerne

DEN HELT UKENDTE ’X FACTOR’-STJERNE: Ib van Deurs har underholdt Danmarks Radios seere igennem to årtier

- LARS SEJR FOTO: LINDA JOHANSEN ls@eb.dk

I 21 år har han budt seerne velkommen på Danmarks Radio. Han har med elegance udnyttet sine få sekunders taletid til at give et kort og praecist oplaeg til det naeste program, ligesom han gennem 11 år har vaeret stemmen, som introducer­er og praesenter­er Thomas Blachman, Remee og de andre dommere i ’X Factor’.

Ib van Deurs er speaker. Han har sin egen hule, hvor han forsøger at tilpasse stemmen til situatione­n, når han altså ikke sidder hjemme i kaelderen, hvor det kraever et håndklaede i vaskemaski­nen for at undgå rumklang. Alle har hørt ham. Ingen kender ham.

– Jeg har vaeret med siden den allerførst­e saeson af ’X Factor’. Jeg er den eneste stemme, der ikke er blevet stemt hjem, forklarer han humoristis­k, da Ekstra Bladet møder ham i DR Byen.

Uddannet psykolog

Her viser han rundt i sit lille studie, der ikke taeller meget andet end det lydudstyr, han bruger til at klaede seerne på med. Ib van Deurs er uddannet psykolog, men endte som speaker efter at have arbejdet med radio i mange år. Radio og speak er cirka det samme, forklarer han. Forskellen ligger i, at speakerens snak er bundet op på billeder.

Et langt cv taeller programmer som ’Stjerne for en aften’, ’Sofie Linde Show’, ’Vores planet 2’ og talrige andre. Men det er gennem 11 år med ’X Factor’, at han for alvor er blevet folkekaer. Op mod en million danskere har fredag efter fredag hørt ham introducer­e deltagere, dommere og vaerten Sofie Linde. Altid båndet.

– Jeg kommentere­r jo ikke noget, der sker i programmet, jeg introducer­er bare deltagere, dommere og vaerten, og det kan sagtens gøres et par dage før. Introfilme­n med, hvad der skete ugen forinden, kan også sagtens laves inden. Alt andet end mig er live i programmet, klukker han.

Skøn opgave

For Ib van Deurs er det at lave ’X Factor’ en skøn opgave, fordi den skiller sig så meget ud i forhold til DR’s andre programmer.

– Der er betydeligt mere drama, tryk på og sprechstal­lmeister over det. Saerligt i starten sprang det lige toppen af skalaen for, hvor dramatisk og voldsomt man reelt kan speake, og jeg trådte mere frem, end man havde vaeret vant til. I hvert fald i DR-regi. Der skulle lige 50 til 200 procent oveni.

– Sådan var det dengang, og sådan er det nu. Det er en team-oplevelse, hvor jeg har mit lillebitte hjørne i programmet, fortaeller han.

Elsker sit job

Ib van Deurs fortaeller glad og entusiasti­sk. Han elsker tydeligvis sit job, han er stolt af det, og så passer det perfekt til den 53-åriges personligh­ed.

– Jeg var jo fuldstaend­igt anonym, inden ’X Factor’ begyndte. Der var meget lidt interesse for, hvad vi speakere laver, men nu er vi blevet eksponeret en smule mere. Jobbet har en perfekt balance mellem, at jeg i virkelighe­den er en lillebitte smule sky, men også har en ekshibitio­nistisk side. Jeg kommer ud, men ingen ved, hvem jeg er, siger Ib van Deurs.

– Du underholde­r en million mennesker hver fredag, men ingen aner, hvem du er. Savner du slet ikke anerkendel­se?

– Nej, det har jeg det rigtig fint med. Sammen med anerkendel­sen kommer også brok. Det ser man med skuespille­re, der stikker naesen frem for at blive mødt af en lavine af godt og ondt. Det har jeg det fint med at gå glip af, siger han.

Jeg er den eneste stemme, der ikke er blevet stemt hjem

Der er betydeligt mere drama, tryk på og sprechstal­lmeister over det

 ??  ??
 ??  ?? Vi byder velkommen til ... ... 53-årige Ib van Deurs, der har lagt stemme til ’X Factor’ siden starten.
Vi byder velkommen til ... ... 53-årige Ib van Deurs, der har lagt stemme til ’X Factor’ siden starten.
 ??  ?? Det hører til sjaeldenhe­derne, at Ib van Deurs er i ’X Factor’-studiet. Her gør han dog en undtagelse til aere for fotografen.
Det hører til sjaeldenhe­derne, at Ib van Deurs er i ’X Factor’-studiet. Her gør han dog en undtagelse til aere for fotografen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark