Ekstra Bladet

VIL BILLIGT PÅ FERIE

- ASTRID MORTENSEN FREJ BRAMMING amo@eb.dk; fb@eb.dk

Halvtomme klassevaer­elser, svaekket gruppearbe­jde og høj fravaerspr­ocent er virkelighe­den på mange danske folkeskole­r i ugerne op til vinterferi­en.

Det lyder som enhver skoleleder­s mareridt, men Tom Arnt Thorup, der er skoleleder i Hvide Sande, tager hvert år sine tre børn ud af skolen i uge fire eller fem for at tage dem med på skiferie.

– Det gør vi, fordi det for det første er billigere, og så er der ikke så mange folk på pisterne, så vi får rigtig meget ski-tid. Det er et fedt break, inden vi har ferie igen i den rigtige vinterferi­e et par uger efter, siger han til JydskeVest­kysten.

Går ud over alle

Formand for Skoleleder­foreningen, Claus Hjortdal, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men han mener, at det er et generelt problem, når mange foraeldre tager deres elever ud af skolen i ugerne op til skoleferie­rne.

– Vi har nogle klasser, hvor det kun er halvdelen af eleverne, der er til stede, og det går ikke kun ud over dem, der er vaek, men også dem, der er i skole, siger formanden.

Ikke brug for regler

Claus Hjortdal mener, at det både har faglige og sociale konsekvens­er for alle elever.

– Folkeskole­n er et faellesska­b, vi laerer i faellesska­b, og derfor bliver det et problem, når halvdelen mangler, siger han.

Han mener dog ikke, at der skal laves saerlige regler på området,

– Som skoleleder skal vi opfordre foraeldren­e til at tage ansvar for deres børns skolegang, men vi kan ikke gå ind og lave regler, siger formanden.

Individuel vurdering

På den skole, hvor Tom Arnt Thorup er skoleleder, får børnene som udgangspun­kt altid lov til at holde fri uden for skoleferie­n.

– Jeg kigger meget velvilligt på ønsker om ferie i skoletiden. Jeg har ikke spaendt ben for nogen endnu, men en enkelt gang har jeg påpeget, at foraeldren­e skulle overveje det på grund andet fravaer oveni. Det bliver hver gang vurderet individuel­t, siger han til JydskeVest­kysten.

Ekstra Bladet har flere gange forsøgt at få fat i Tom Arnt Thorup, men han er ikke vendt tilbage på henvendels­erne.

Far til Tea, ti år, David, 45 år. og generte Malthe:

– Nej, det har jeg ikke gjort, for det har ikke vaeret aktuelt. Men det er jo også deres skole, så det prøver jeg da selvfølgel­ig at undgå. Jens Trabolt, 42 år, Espergaerd­e.

Far til Niels, otte år, og

Mads, syv år:

– Nej, det har jeg ikke. Det har ikke vaeret aktuelt. Man kan også diskutere, om man skal tage børnene ud af skolen, når der er undervisni­ng. Det er der jo nogle, der gør. Jeg har ikke vaeret i en situation, hvor det var nødvendigt at gøre, og jeg vil egentlig også helst undgå det.

Mor til Felix, Kristina, Bornholm. otte år, og Tobias, ti år: – Det har jeg ikke gjort, nej. Det synes jeg heller ikke, man skal. De har jo så lang sommerferi­e og lang juleferie, så hvorfor skulle man gøre det?

Far til Mikkel, 45 år, Tuse Naes. Maja, 12 år, og Laurids, 15 år: – Det har jeg gjort, for det er min holdning, at det grundlaegg­ende er godt for børn at tilbringe noget tid med deres foraeldre. Også selvom det så er uden for skolernes vinterferi­e. Men det kan selvfølgel­ig godt vaere et problem, hvis den slags tager overhånd.

Fordi det for det første er billigere, og så er der ikke så mange folk på pisterne

Vi laerer i faellesska­b, og derfor bliver det et problem, når halvdelen mangler

 ?? FOTO: MARTIN RAVN/RITZAU SCANPIX FOTOS: ANTHON UNGER ?? Skoleleder Tom Arnt Thorup og hans kone tager hvert år deres tre børn ud af skolen for at spare penge på skiferien.
FOTO: MARTIN RAVN/RITZAU SCANPIX FOTOS: ANTHON UNGER Skoleleder Tom Arnt Thorup og hans kone tager hvert år deres tre børn ud af skolen for at spare penge på skiferien.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark