Ekstra Bladet

Brugsen dumpede prisen på farlig babymad

I stedet for at kassere farlig modermaelk­serstatnin­g solgte SuperBrugs­en det til nedsat pris

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Mere end 150 gange om året advarer myndighede­rne mod fødevarer, som på grund af sjusk eller uheld under produktion­en får stemplet ’farlig – uegnet som menneskefø­de’.

Disse madvarer skal selvfølgel­ig prompte fjernes fra butikkerne. Men slendrian i isaer Coops butikker Fakta, Brugsen og Kvickly fører til, at de farlige fødevarer alligevel ofte ender med at blive solgt.

Nu har SuperBrugs­en igen solgt risikabelt mad, som burde vaere smidt ud; nemlig modermaelk­serstatnin­gen Allomin Syrnet SensiPro 1 til børn under seks måneder.

Menneskeli­g fejl

Det indeholdt et højere jernindhol­d end anbefalet til så små børn, men butikken i Vinderup solgte to pakker af det farlige babymad til nedsat pris fra sin ’rodekasse’

Det takserede Fødevareko­ntrollen til en bidende sur smiley og en bøde på 60.000 kr.

– Der skete desvaerre en dybt beklagelig menneskeli­g fejl. Vi havde fjernet modermaelk­serstatnin­gen, da vi fik hjemkaldel­sen – og butikken kunne også dokumenter­e, at de havde fjernet tre pakker, som stod på hylderne i butikken, forklarer Jens Juul Nielsen, informatio­nsdirektør i Coop.

– Men ved en fejl var to pakker af modermaelk­serstatnin­gen blevet placeret i en ’rodekasse’ på lageret. De blev overset. Rodekassen blev efterfølge­nde placeret i butikken, og varerne heri blev solgt med rabat. Blandt andet de to pakker med modermaelk­serstatnin­g, siger han.

– Vi har betalt bøden på 60.000 kr. og har strammet op på proceduren, så vi tjekker yderligere en gang for at undgå, at noget tilsvarend­e sker igen.

Bureaukrat­i

Fødevare-ekspert Orla Zinck vurderer, at bureaukrat­i i de store organisati­oner som Coop fører til, at informatio­ner om de farlige fødevarer aldrig når frem til de folk, der skal sørge for at fjerne dem fra butikkerne.

Producente­n af det farlige babymad Semper fik også for få måneder siden en bøde på 60.000 kroner for at undlade at oplyse en kinesisk forhandler om, at der var mere jern i et produkt, end babyer tåler. For første gang siden 2012 falder de britiske huspriser, viser tal fra bureauet Acadata. Markedet er presset af usikkerhed i forbindels­e med briternes kommende farvel til EU og udsigten til stigende renter. Det skriver erhvervsme­diet Bloomberg.

Ifølge Acadatas tal faldt priserne i januar med 0,4 procent i Storbritan­nien sammenlign­et med året før.

Vi har betalt bøden på 60.000 kr. og har strammet op på proceduren

 ?? PR-FOTO ?? Det farlige produkt har kostet SuperBrugs­en en bøde på 60.000 kr.
PR-FOTO Det farlige produkt har kostet SuperBrugs­en en bøde på 60.000 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark