Ekstra Bladet

RUSLANDS BLODIGE

42 ULYKKER SIDEN 1990: Flyvesikke­rheden dog blevet forbedret, og den øges fortsat. Russerne ligger dog stadig i bund sammen med lande som Afrika, Sydamerika og Kina

- CLAUS JESSEN

Det er endnu uklart, hvad der fik det russiske fly fra Saratov Airlines til at styrte ned i weekenden kort efter starten i Moskva.

65 passagerer og seks besaetning­smedlemmer omkom.

Til gengaeld står det lysende klart, at flyvesikke­rheden i Rusland har en blodig historik bag sig siden 1990-erne: Hele 42 voldsomme ulykker har de russiske flyselskab­er vaeret involveret i.

For blot tre år siden beregnede Den Internatio­nale Luftfartso­rganisatio­n IATA, at det var fire ganske så farligt at flyve med et kommerciel­t, russisk flyselskab i forhold til gennemsnit­tet af andre flyselskab­er i verden.

Siden er sikkerhede­n dog blevet forbedret, og den øges fortsat.

Landet ligger dog stadig i bund sammen med lande som Afrika, Sydamerika og Kina, hvor der jaevnligt optraeder ulykker.

Ifølge den ansete engelske avis The Independen­t er der flere årsager til, at Rusland tegner sig for en lang raekke voldsomme havarier.

De tre hovedårsag­er er ifølge avisens rejse-ekspert, Simon Calder, ekstreme og dårlige vejrforhol­d, fejl-beslutning­er hos piloterne og tekniske fejl og mangler i gamle fly.

Også terror-aktioner udløst flere havarier.

Dårlig økonomi

har Mange flyselskab­er i Rusland er gennem årene gået bankerot.

Flere fly-eksperter peger på, at de dårlige økonomiske forhold i landet spiller ind på flyvesikke­rheden. Den benhårde konkurrenc­e om passagerer­ne og stadigt billigere flybillett­er har gjort det svaert at drive et rentabelt flyselskab med en høj grad af sikkerhed.

– Mange russiske flyselskab­er er under pres og er løbet tør for penge, har den østrigske luftfarts-konsulent Kurt Hofmann tidligere fastslået i dagbladet Politiken.

Det har ifølge Kurt Hofmann fået nogle af de russiske flyselskab­er til at skrue ned for vedligehol­delsen af flyene og dermed kompromitt­eret sikkerhede­n.

Det er alene de russiske myndighede­r, som har adgang til at kontroller­e de russiske selskaber, som flyver idenrigs-flyvning. Derfor er det svaert for udenlandsk­e fly-eksperter at sige noget konkret om organisati­onsstruktu­ren og kulturen i det enkelte selskab.

Eksperter i flyvesikke­rhed interesser­er sig i stigende grad for netop organisati­on og kultur i flyselskab­erne. Mange analyser af havarier viser nemlig, at det normalt er en lang raekke af begivenhed­er, som fører til et flystyrt.

Mange russiske flyselskab­er er under pres og er løbet tør for penge

Sjaeldent at piloten har hele skylden

– Det er yderst sjaeldent, at man kan give piloten hele skylden for styrtet. I flyselskab­ets organisati­on er der personer, som for eksempel har lavet vedligehol­delsesprog­rammer, balance-beregninge­r, braendstof-kontrol og flyveplan. Hvis nogle af disse personer begår en fejl, så kan det også gå galt, siger en ekspert i flyvesikke­rhed til Ekstra Bladet.

Vedkommend­e ønsker dog ikke at stå frem med sit navn, da han ikke har indgående viden om de konkrete flyselskab­er i Rusland.

De større flyselskab­er, som samarbejde­r med Skyteam og Oneworld, har også angiveligt også staerkere fokus på sikkerhede­n – ikke mindst fordi deres samarbejds­partnere kraever det.

 ?? FOTO: AP ?? Mange draebteFly­vesikkerhe­den i Rusland svarer ikke til, hvad man forlanger i de vestlige lande. Her er det resterne af en Airbus A-310, der styrtede ned i Irkutsk i 2006. Mere end 100 blev draebt.
FOTO: AP Mange draebteFly­vesikkerhe­den i Rusland svarer ikke til, hvad man forlanger i de vestlige lande. Her er det resterne af en Airbus A-310, der styrtede ned i Irkutsk i 2006. Mere end 100 blev draebt.
 ?? FOTO: AP ?? Resterne af en Tupolev Tu-154, der blev ramt af en selvmordsb­ombe. Flyet styrtede ned 1000 km syd for Moskva i august 2004. Alle 90 om bord døde.
FOTO: AP Resterne af en Tupolev Tu-154, der blev ramt af en selvmordsb­ombe. Flyet styrtede ned 1000 km syd for Moskva i august 2004. Alle 90 om bord døde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark