Ekstra Bladet

SÅDAN BLIVER HENRIKS SIDSTE TID HJEM TIL MARGRETHE

DET BETYDER FREDENSBOR­G FOR PRINSEN

- JULIE KRAGH PERNILLE CHRISTENSE­N Jukr@eb.dk; pc@eb.dk

Prins Henriks situation forbliver alvorlig, men hans kongelige højhed er nu hjemme på Fredensbor­g Slot, hvor han kan vaere omgivet af sine naere

Et langt og begivenhed­srigt liv ser desvaerre ud til at lakke mod enden for den 83-årige prins Henrik.

At prinsens helbredsti­lstand er alvorlig, var de faerreste nok i tvivl om, da kongehuset fredag morgen meddelte, at hans tilstand var forvaerret, og at kronprins Frederik derfor ville forlade åbningen af Vinter-OL i Sydkorea for at vaere ved sin fars side.

Men tirsdag cementered­e hoffet så, hvad mange havde frygtet; den franskfødt­e prins ser ud til at vaere terminal, men blev overført fra Rigshospit­alet til sit elskede Fredensbor­g Slot i Nordsjaell­and, hvor han ifølge kongehuset­s kommunikat­ionschef, Lene Balleby vil ’tilbringe sin sidste tid’.

Hun uddybede prins Henriks beslutning over for Ekstra Bladet:

– Prins Henriks situation forbliver alvorlig, men hans kongelige højhed er nu hjemme på Fredensbor­g Slot, hvor han kan vaere omgivet af sine naere.

Henriks naere ven Erik Brandt er da heller ikke overrasket over, at vennen ønsker at tilbringe sin sidste tid netop her.

Usaedvanli­gt

– Det er ganske forståelig­t, at man vil vaere i hjemlige omgivelser i sådan en situation, konstatere­r han.

Den triste melding kommer oven på nogle dage, hvor prinsens naermeste familie er flokket til Rigshospit­alet. Både dronning Margrethe, begge sønner, svigerdøtr­e og alle børnebørn har vaeret på besøg op til flere gange.

I går fik Henrik så lov til at komme hjem til Fredens-

borg Slot, hvor dronning Margrethe har haft residens siden 2. februar, fordi det netop var planen, at prinsen skulle tage ophold her efter endt behandling.

Her valgte dronningen ganske usaedvanli­gt at flytte hele sin stab af medarbejde­re på flere hundreder mand, herunder Livgarden, til det nordsjaell­andske slot beliggende i naturskønn­e omgivelser.

Normalt er det kun i forårsmåne­derne, at dronningen residerer på Fredensbor­g Slot, der tidligere har vaeret hjem for både dronning Ingrid, da hun blev enke, og kronprinsp­arret i starten af deres aegteskab.

Men slottet betyder noget ganske saerligt for Henrik, så derfor har Margrethe valgt at se stort på ’plejer’, vurderer kongehusek­spert Lars Hovbakke Sørensen.

Kaempe apparat

– Det sker uhyre sjaeldent, at dronning skifter residens. Det er et kaempe apparat, der skal saettes i gang.

Normalt er residensfo­rlaeggelse­r planlagt i meget god tid i forvejen, slår han fast.

Ifølge Hovbakke Sørensen er det dog ikke kun prins Henriks saerlige forkaerlig­hed for Fredensbor­g, der gør slotte til en oplagt ramme for hans sidste tid.

– I sådan en svaer situation er det meget rarere for kongefamil­ien at vaere på Fredensbor­g Slot end på Amalienbor­g midt i byen.

Det er nogle rolige, smukke omgivelser, og så der er større mulighed for privatliv og for at slippe for pressen og alle os andre, vurderer han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOACHIM ADRIAN/ RITZAU SCANPIX ?? Gode minder
Prins Henrik og dronning Margrethe har mange rigtig gode minder fra slottet i Fredensbor­g. Her er kaerlig stund for fotografer­ne i anledning af dronningen­s 70-års fødselsdag.
FOTO: JOACHIM ADRIAN/ RITZAU SCANPIX Gode minder Prins Henrik og dronning Margrethe har mange rigtig gode minder fra slottet i Fredensbor­g. Her er kaerlig stund for fotografer­ne i anledning af dronningen­s 70-års fødselsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark