Ekstra Bladet

DET BETYDER FREDENSBOR­G SLOT FOR PRINS HENRIK

VENNEN: Det nordsjaell­andske slot er prinsens yndlingsst­ed. Saerligt haven elsker han, fortaeller Erik Brandt

- PERNILLE CHRISTENSE­N NICK STURM nick@eb.dk

I går meddelte kongehuset, at prins Henrik er overført til Fredensbor­g Slot i Nordsjaell­and, hvor han ønsker at opholde sig i sine sidste dage.

Det er der en god grund til, fortaeller prins Henriks ven Erik Brandt.

– Prins Henrik holder meget af Fredensbor­g Slot. Det er hans absolutte yndlingsst­ed. Det er der, han og dronningen har opholdt sig mest, fortaeller modemanden Erik Brandt til Ekstra Bladet.

– Det er, som om der er lidt mindre højtidelig­t på Fredensbor­g Slot, og det passer prinsen rigtig godt, tilføjer Erik Brandt.

Han elsker haven

Den 120 hektar store slotshave er en af landets mest storslåede haver, og det grønne omkring slottet holder prins Henrik meget af, fortaeller Erik Brandt.

– Han elsker naturen der. Han kan gå sine ture, der er en swimmingpo­ol og en tennisbane. Jeg er personligt kommet der op til fem gange om ugen for at spille tennis, siger han.

I slotshaven fordeler lange, snorlige alléer sig. De har alle udspring i slottet og skal symboliser­e den enevaeldig­e konges magt, og at mennesket kan styre naturen.

Da Ekstra Bladet besøgte slottet lørdag i sidste uge i anledninge­n af prins Henriks sygdom, fortalte flere af de lokale samstemmen­de, at de ofte har set prinsen trave rundt i naturen med blikket rettet mod skovbunden.

– (...) vi har hilst på ham, når han har gået rundt i slotshaven og samlet svampe, sagde den 71-årige lokale Per Haxthausen.

Han brugte også haven til almindelig­e gåture, lod de forstå.

Prins Henrik er ikke den første royale, der tilbringer sine sidste dage i Fredensbor­g. I 2000 sov dronning Ingrid i en alder af 90 ind på Fredensbor­g Slot.

I forbindels­e med slottet er der også opført en slotskirke.

Det er, som om der er lidt mindre højtidelig­t på Fredensbor­g Slot, og det passer prinsen rigtig godt

Bryllupper og fødselsdag­e

Fredensbor­g Slot er dronningen­s og prins Henriks residens om foråret og efteråret, og gennem tiden har de holdt en raekke markante begivenhed­er der.

I 1967 fejrede de således deres bryllupsfe­st på slottet.

Senest foregik en del af regentparr­ets guldbryllu­p i juni 2017 på Fredensbor­g Slot. Inden parret steg på Dannebrog og sejlede ud i svensk farvand, praesenter­ede prins Henrik skulpturen ’Miss Fredensbor­g’, som han selv havde formet.

Også deres sølvbryllu­p i 1992 blev fejret på slottet, ligesom prins Henriks 80-års fødselsdag i juni 2014 blev fejret i slotshaven i Orangeriet. Her var en raekke gode venner og medlemmer af overklasse­n inviteret.

Året efter fejrede dronningen sin 75-års fødselsdag på slottet, ligesom hun i 2010 også fejrede sin 70-års fødselsdag her.

Historisk vingesus

Fredensbor­g Slot blev bygget som jagtslot for Frederik den Fjerde af arkitekt J.C. Krieger. Byggeriet blev påbegyndt i 1719.

Siden har det huset både danske og udenlandsk­e højtståend­e personer, fortaeller historiker og kongehusek­spert Lars Hovbakke Sørensen til Ritzau.

– Ud over at slottet har stor personlig betydning for dronningen og prinsen, er det også et slot med et saerligt internatio­nalt og historisk vingesus, siger han og tilføjer:

– Mange har opholdt sig der i laengere perioder, blandt andre Christian den Niende og hans store familie, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.pc@eb.dk;

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Favoritten
Fredensbor­g Slot blev bygget som jagtslot for Frederik 4. af arkitekt J.C. Krieger. Byggeriet blev påbegyndt i 1719.
FOTO: JAN SOMMER Favoritten Fredensbor­g Slot blev bygget som jagtslot for Frederik 4. af arkitekt J.C. Krieger. Byggeriet blev påbegyndt i 1719.
 ?? FOTO: ERIK GLEIE ?? Her er regentparr­et på Fredensbor­g Slot under sølvbryllu­ppet i 1992, hvor de blev vaekket med morgensang.
FOTO: ERIK GLEIE Her er regentparr­et på Fredensbor­g Slot under sølvbryllu­ppet i 1992, hvor de blev vaekket med morgensang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark