Ekstra Bladet

Pas på: Datingside­r kan laekke dine hemmelighe­der

DATASIKKER­HED: Cyberkrimi­nelle følger med, når du leder efter den naeste kaerlighed

- FOTO: AP

Tusindvis af danskere bruger daglig datingside­r i jagten på underholdn­ing, den naeste kaerlighed eller måske bare sex.

Men en analyse, som sikkerheds­firmaet Kaspersky Lap netop har lavet af de mest populaere datingapps som Tinder, afslører nu, at datingtjen­esterne ikke altid er modstandsd­ygtige nok over hackere.

Har paraderne nede

Problemet er både den måde, brugerne opfører sig på. Men også at tjenestern­e nogle gange svigter og undlader at kryptere for eksempel de billeder, som laegges online:

– Det kan vaere svaert at gennemskue som bruger, om en datingtjen­este er god nok.

– De fleste har jo laert, at man aldrig skal klikke på links, man får fra nogen, man ikke kender, siger Leif Jensen, der er administre­rende direktør hos Kaspersky Lab i Norden.

– Men når man har downloadet en datingapp eller er begyndt at bruge et datingsite, har man mentalt besluttet, man har tillid til den her service. Og kommer der så noget inde i den service, har man ofte paraderne mere nede: Jeg har jo tillid til det her, og det virker jo fint.

– Det er bare her, at risikoen for at blive hacket og få udnyttet sine personlige data stiger voldsomt.

Ud over at tjekke sikkerhede­n hos de mest populaere datingside­r har Kaspersky Lab også spurgt flere end 6000 brugere med en datingprof­il – heraf 502 i Danmark – om deres vaner og erfaringer.

Deler nøgenbille­der

Svarene viser blandt andet, at hver tiende har oplyst deres rigtige adresse. Samme andel har delt nøgenbille­der af sig selv, hvilket udsaetter dem for en ekstra risiko:

– I første omgang gaelder det derfor om at tjekke, om det er en datingside, man har hørt om før. Er det en service, som andre man kender bruger og har gode erfaringer med, lyder rådet fra Leif Jensen.

– Vi har jo de seneste år set flere skraemmend­e eksempler på datingside­r, der er blevet hacket.

– For eksempel Ashley Madison, der opfordrede brugerne til at vaere utro, men hvor mange brugere pludselig mistede dybt private oplysninge­r til nogle hackere.

– Hvad kan man gøre for at beskytte sig bedre?

– Man behøver jo ikke praecis fortaelle, hvilken adresse man bor på, hvad ens telefonnum­mer er, eller hvad ens fulde navn er.

– Man bør også vaere skeptisk over for funktioner, der godt kan virke smarte, for eksempel at man deler sin position med andre på datingside­n. Eller at man logger ind med sine Facebookop­lysninger.

– Hvorfor er problemet med at bruge Facebook til login?

– Når du først kobler Facebook sammen med en anden service, risikerer du jo, at der pludselig deles mange flere personlige data.

Man behøver jo ikke fortaelle, hvilken adresse man bor på eller ens navn

 ??  ?? I sommeren 2015 blev datingside­n Ashley Madison hacket. Sidens speciale var utroskab, og det var derfor ekstra pinligt for de tusindvis af brugere, der pludselig fik deres navn, adresse og andre private data afsløret.
I sommeren 2015 blev datingside­n Ashley Madison hacket. Sidens speciale var utroskab, og det var derfor ekstra pinligt for de tusindvis af brugere, der pludselig fik deres navn, adresse og andre private data afsløret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark