Ekstra Bladet

PET-agent fortaeller om angreb mod Krudttønde­n

En tidligere sikkerheds­koordinato­r for PET fortaeller i ny bog om oplevelsen i Krudttønde­n, da en terrorist gik til angreb for tre år siden

- AMANDA H. ALBERTS aha@eb.dk

Projektile­rne flyver forbi Kurt og rammer den cola-flaske, han står med i hånden.

Havde det ikke vaeret for de to tykke ruder, der adskiller ham og terroriste­n på gaden, var han nok blevet ramt i ryggen.

Sådan fortaeller en tidligere sikkerheds­koordinato­r for PET i Helle Merete Brix’ nye bog, ’Blandt Kolibrier og Kalasjinko­ver’, der udkommer i dag på årsdagen for angrebet på Krudttønde­n i 2015.

Det er første gang, at en tidligere PET-agent beretter om angrebet, hvor terroriste­n Omar el-Hussein skød løs under et debatmøde om kunst og ytringsfri­hed.

Aldrig trukket sit våben før

Før den 14. februar 2015 havde Kurt aldrig trukket sit våben på trods af 42 år i politiet.

– Det var en surrealist­isk oplevelse, da de første kugler fløj ind gennem ruden, fortaeller han til Helle Merete Brix, som han kender i forbindels­e med arrangemen­tet, som forfattere­n var medarrangø­r af.

Angsten

Kurt vil ifølge forfattere­n ikke stå frem i pressen, og derfor er hans efternavn også udeladt fra bogen, hvorfor Ekstra Bladet ikke har kunnet interviewe ham.

I bogen fortaeller han om angsten, der ramte ham, og hvordan han måtte se frygten i øjnene og gribe efter sit våben og gøre sig klar til kamp.

– Jeg lå og tog sigte mod døråbninge­n et par sekunder, indtil der var en, der sagde: ’Jeg kan ikke se noget derude mere’.

Terroriste­n var flygtet, selvom han ikke havde fået ram på sit mål, som højst sandsynlig­t var den svenske muhammedte­gner Lars Vilks.

– Jeg maerker pludselig en sviende smerte i min venstre arm. Jeg registrere­de det bare som ’hov, hvad var det’, fortaeller Kurt.

Heldigvis var skuddet gået lige igennem hans arm. I dag er Kurt gået på pension, men ifølge Helle Merete Brix skyldes det ikke terrorangr­ebet. Det var planlagt i forvejen.

Var selv til stede

– Det er klart, at en sådan oplevelse har påvirket ham og de andre betjente meget. Det er en dag, man aldrig glemmer. Men det er ikke derfor, han gik på pension, fortaeller Helle Merete Brix til Ekstra Bladet.

Helle Merete Brix var også selv til stede i kulturhuse­t på Østerbro, da angrebet skete.

Hun var medarrangø­r af arrangemen­tet og var derfor blandt deltagerne, som blev evakueret, da skuddene lød.

– Det er klart, at det har rørt mig meget, og det har taget noget tid at få rystet det af mig. Det er en dag, jeg aldrig vil glemme, siger hun.

Det var en surrealist­isk oplevelse, da de første kugler fløj ind gennem ruden

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? I dag er det tre år, siden terroriste­n Omar el-Hussein skød løs under et debatmøde om kunst og ytringsfri­hed.
FOTO: KENNETH MEYER I dag er det tre år, siden terroriste­n Omar el-Hussein skød løs under et debatmøde om kunst og ytringsfri­hed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark