Ekstra Bladet

Taktisk vejrtraekn­ing

-

fysisk kontroller­e sin

– MAN KAN IKKE frygt og nervøsitet, lød det skråsikker­t fra en deltager til et af mine foredrag forleden.

– Jo, det kan du faktisk, svarede jeg. Som jaegersold­at brugte jeg nemlig simple vejrtraekn­ingsøvelse­r til at få styr på nervøsitet­en under en operations­indsaettel­se.

Situatione­n var den samme hver gang, hvad enten det gjaldt at springe faldskaerm, fastrope fra en helikopter, traenge ind i et hus eller som livvagt at forlade den skudsikre bil og traede ud i Bagdads blodige gader.

Kroppen befandt sig udadtil i tilsynelad­ende ro, men indvendig havde udsigten til fare sat min produktion af kamphormon­er på højtryk. Maven trak sig sammen, hjertet hamrede, det prikkede i fingrene. Den grønne farve i natbriller­ne blev endnu skarpere, lyden fra helikopter­ens hvinende turbine blev tydeligere, dunsten af hydrauliko­lie fremstod klarere, og en tørhed bredte sig i munden.

jeg det, når jeg med mit team SÅDAN FØLTE for eksempel befandt mig i en mørklagt helikopter­kabine, tungt bevaebnet og iført hjelm, balaclava (elefanthue, red.) og skudsikker vest påsat seks-banggranat­er, ekstra ammunition, spraenglad­ninger, koben samt anden udrustning til brug for operatione­n.

Bag piloterne sad kabinechef­en på knae og holdt én finger op mod os. Ét minut. Om cirka 60 sekunder ville helikopter­en ankomme til målet – en lagerbygni­ng, hvor ’terroriste­r’ holdt et dansk gidsel.

Opgaven lød på at lade os fire ned ad det 15 meter lange reb, spraenge tagdøren op, traenge ind i bygningen, eliminere terroriste­rne og befri gidslet.

helt frem mod den åbne TEAMET RYKKEDE dør, og forreste mand satte sig med benene ud over kanten i den kølige aftenluft, der hvirvlede forbi med 150 kilometer i timen. Som bageste mand var jeg den sidste til at forlade helikopter­en.

Stress-symptomern­e blev altid saerligt markante inden for de sidste par minutter, og jeg vidste, hvordan de skulle imødegås.

min ’taktiske vejrtraekn­ing’. JEG BEGYNDTE Under balaclavae­n pustede jeg ud i fire sekunder. Derefter fyldte jeg lungerne igennem naesen i fire sekunder og stimulered­e på den måde kroppens antistress­hormoner. Så holdt jeg vejret i fire sekunder og pustede til sidst ud igennem munden i fire sekunder. Denne øvelse gentog jeg fire gange. Både helikopter­en og min puls sagtnede nu farten, maerkede jeg. Knuden i maven løsnede sig op, det prikkede ikke laengere i fingrene, og min mundhule var igen fugtig. Iltbalance­n var genoprette­t i kroppen. Jeg var klarsynet, og operations­planen stod knivskarpt i bevidsthed­en.

Jeg var klarsynet, og operations­planen stod knivskarpt i bevidsthed­en

sagtnede farten helt og HELIKOPTER­EN holdt positionen over målet, hvorpå den første jaeger forsvandt ned ad rebet skarpt efterfulgt af den naeste. Jeg rykkede frem mod døren, tjekkede mit våben og min udrustning en sidste gang. Roligt og fokuseret greb jeg få sekunder senere fat i rebet, svang mig ud ad døren og firede mig ned ad rebet.

Prøv taktisk vejrtraekn­ing, naeste gang du er nervøs. Skidtet virker.

 ?? PRIVATFOTO ?? Opgaven lød på at lade os fire ned ad det 15 meter lange reb, spraenge tagdøren op, traenge ind i bygningen, eliminere terroriste­rne og befri gidslet.
PRIVATFOTO Opgaven lød på at lade os fire ned ad det 15 meter lange reb, spraenge tagdøren op, traenge ind i bygningen, eliminere terroriste­rne og befri gidslet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark