Ekstra Bladet

VI HAR BRUG FOR KEVIN OG ROMAIN

Formel 1-erfaring er vigtigere for Haas end at have en amerikansk kører, forklarer teamejeren efter kritik i hjemlandet

- JONAS HÜTTEL hut@eb.dk

Ad flere omgange har Gene Haas og vaerktøjsm­illiardaer­ens Formel 1-team vaeret udsat for kritik i USA, fordi de ikke har fidus til at ansaette en amerikansk kører. En bjørnetjen­este for både køreren og Haas-teamet, da ingen amerikaner­e har den fornødne erfaring, lød forklaring­en.

’Forkert og arrogant’, fnyste den 77-årige tidligere amerikansk­e F1-verdensmes­ter Mario Andretti senest.

Mest af alt beror den ophedede diskussion på misforståe­lser, forklarer den ’arrogante’ teamejer Gene Haas i et laengere optaktsint­erview til den kommende saeson.

Vigtigt med erfaring

Ekstra Bladet var til stede under første runde af denne debat, da amerikansk­e medier under USA’s Grand Prix efterspurg­te en amerikansk kører som Indycar-mester Josef Newgarden på det amerikansk­e Formel 1-hold. Hvortil teamchef Günther Steiner ganske nøgternt forklarede, hvordan det under opbygninge­n af et team var vigtigere at have kørere med F1-erfaring.

Ikke alle medier refererede det gruppe-interview lige objektivt ...

Ikke klar endnu

– Han svarede noget a la, at det ikke lå i toppen af vores prioritets­liste, og så stak tingene ligesom i forskellig­e retninger, som folk gik i gang med deres antagelser, konstatere­r Gene Haas:

– Diskussion­en om amerikansk­e kørere er ikke rigtig en diskussion. Jeg tror på amerikansk­e kørere – mit Nascar-hold er fyldt med dem, og vi har vundet masser af løb og mesterskab­er. Naturligvi­s er kulturen anderledes, men der er helt sikkert kompetente amerikansk­e kørere, som kan gøre sig i Formel 1.

– Sidste år var der tidspunkte­r, hvor jeg følte, at vores kørere var bedre end vores bil.

– Men vi er ikke klar til det endnu, og med de begraensed­e test, som holdene har til rådighed, vil det blive svaert for en kører, som ikke har vaeret en del af et udviklings­program at komme på omgangshøj­de. Det var vist den pointe, Günther prøvede at fremsaette

Sarte Pirelli-daek

Teamchefen naevnte også, at kendskab til de sarte Pirellidae­k er uhyre vigtigt i moderne Formel 1. Og dem laerer man ikke at kende fra den ene dag til den anden. Spørg bare tilbageven­dte Robert Kubica, som trods F1-erfaring havde det svaert med at få dem til at fungere optimalt.

Og så misser amerikansk­e medier en anden ting. Gene Haas er ikke i Formel 1 for at blive kendt i USA. Det er han allerede på grund af sit Nascar-team. Derimod vil han gerne saelge sine CNC-maskiner til resten af verden, hvorfor han ikke har en saerlig interesse i en amerikaner bag rattet.

Laerer stadig i Formel 1

– Faktum er, at vi stadig laerer her i Formel 1. Hvis vi henter en kører, som har brug for at laere om Formel 1, er det formentlig hverken godt for os eller dem. Sidste år var der tidspunkte­r, hvor jeg følte, at vores kørere var bedre end vores biler.

– Så vi skal gøre det bedre, men når vi ved, hvor vi skal forbedre os, er det i store traek takket vaere vores køreres erfaring.

– Vi siger ikke nej til en amerikansk kører, men virkelighe­den er, at de amerikansk­e kørere med den påkraevede superlicen­s for at køre Formel 1 burde vaere hos et team, der kan vaere deres målestok i stedet for den anden vej rundt

Sidste år var der tidspunkte­r, hvor jeg følte, at vores kørere var bedre end vores bil.

– Men vi forventer en dag at vaere i den position – ideelt hellere før end senere – men det er kun vores tredje år, og vi er nødt til at forbedre os på en raekke områder. Romain Grosjean og Kevin Magnussen spiller en stor rolle i de forbedring­er på grund af deres erfaring.

– De hjaelper os, ret hurtigt, til at fastslå, hvorvidt vi er på vej i den rigtige retning, eller vi bør aendre vores tilgang. Den erfaring er uvurderlig, som vi udvikler os til at blive et hold, der på sigt kan udfordre i kampen om podier i stedet for bare point, siger Gene Haas.

Når vi ved, hvor vi skal forbedre os, er det i store traek takket vaere vores køreres erfaring

Hvis vi henter en kører, som har brug for at laere om Formel 1, er det hverken godt for os eller dem

 ?? FOTO: HAAS F1 TEAM ?? På rette vej Erfaring fra de nuvaerende kørere driver Haas-teamet i den rigtige retning, mener ejer Gene Haas. K d g
FOTO: HAAS F1 TEAM På rette vej Erfaring fra de nuvaerende kørere driver Haas-teamet i den rigtige retning, mener ejer Gene Haas. K d g

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark