Ekstra Bladet

Henriks sidste opråb

- MARIE NØRGAARD mn@eb.dk

Prins Henriks valg om at blive kremeret og få sin aske spredt ud over de danske farvande, mens resten skal nedsaettes i den private del af Fredensbor­g Slotshave, overrasker kongehus-ekspert Søren Jakobsen, der er forfatter til flere bøger om familien.

– Det kommer fuldstaend­ig bag på mig. Faktisk har jeg hele tiden taenkt, at en lille begravelse – eller familiebeg­ravelse, om man vil – ville vaere ganske upassende, fortaeller han til Ekstra Bladet.

Trods prins Henriks pensioneri­ng havde han forudset en officiel statsbegra­velse med deltagelse fra toppen af de europaeisk­e kongehuse.

– Det kommer simpelthen så meget bag på mig, at jeg har svaert ved at saette ord på.

Prinsen har altid vaeret meget udadvendt – også langt mere end resten af sin familie. Han har spredt latter og grin, og han har vaeret enormt folkelig. Derfor er jeg chokeret over, at han vaelger det stik modsatte.

Moderne tankegang

Søren Jakobsen er overbevist om, at det er prins Henriks egen beslutning og ikke kongehuset­s.

– Jeg ser det her som hans sidste diplomatis­ke opråb – eller en diplomatis­k løsning. Han kunne have fortsat sin demonstrat­ive udmelding om, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af Margrethe. Med denne løsning – med kremering og askespredn­ing – undgår han at live op i den splid igen. Det er på en måde rigtig fint – men han skulle nok bare have meldt det ud allerede dengang, vurderer han og tilføjer, at beslutning­en om at blive kremeret afviger vaesentlig­t fra traditione­n.

– Det er også usaedvanli­gt. Han er det første medlem af kongehuset, der bliver braendt. Det er et udtryk for en moderne tankegang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark