Ekstra Bladet

DEN KONGELIGE

Ekstra Bladets tidligere chefredakt­ør Bent Falbert, der er notorisk republikan­er, kommer til at savne prins Henrik

- BENT FALBERT

mister MED PRINS HENRIKS DØD kongehuset 90 procent af sin humor. Hvor han kom frem, havde han altid en munter bemaerknin­g til pressens folk, hvorimod resten af den kongelige familie kejter forfjamske­de rundt, blot nogen stiller et simpelt spørgsmål.

Kun på ét felt kneb det med at smile: Henri Marie Jean greve de Laborde de Monpezat affandt sig aldrig med, at han ikke blev kong Henrik. Allerede for 25 år siden sagde han i et tv-interview:

– Hvorfor skal jeg placeres under min kone? Jeg accepterer det aldrig.

ORD. Gang på gang HENRIK HOLDT gentog han klagen. I sommer gik han endda så vidt, at han naegtede at tage imod den anviste plads i Roskilde Domkirke ved siden af dronningen i den sarkofag, som kunstneren Bjørn Nørgaard har konstruere­t for svimlende 29 millioner kroner.

Kun Ekstra Bladet havde format til at skaenke ham kongetitle­n. I nødvaerge fandt han så på officielt at kalde sig prinsgemal – en saer, ulogisk konstrukti­on. Gemal betyder mandlig aegtefaell­e, så dronningge­mal havde vaeret mere naerliggen­de.

en overdrivel­se at sige, DET VIL VAERE at Henrik tog danskerne med storm efter sit bryllup med Margrethe i 1967. Der bredte sig godt nok en vis lettelse over, at den garderhøje kronprinse­sse på 27 år fandt en mand af nogenlunde adelig byrd og passende højde. Men de blødhjerte­de danskere forargedes over gallerens udtalelser om, at børn skal opdrages med fast hånd som heste og hunde.

Det stemte ikke sindene mildere, da det efterhånde­n kom frem, hvordan prinserne Frederik og Joachim som børn så meget lidt til deres foraeldre. En barnepige stod for opdragelse­n.

Børnene frygtede ligefrem lyden af deres fars faste skridt, når han opsøgte dem. Som Frederik sagde ved sin sine foraeldres sølvbryllu­p i 1992:

– Det siges, at den, man elsker, tugter man. Papa, vi tvivlede aldrig på din kaerlighed!

udanske syn på UANSET MANDENS børn har jeg altid haft en svaghed for Henrik, fordi han turde vaere sig selv. Hans bøssede smag i jagt-

Det var Henrik, der overordnet dirigerede køkkenet og valgte vinen, ofte sin egen. Den kongelige husholdnin­g var hans vingårds største kunde

 ?? FOTO: JAN UNGER ?? Turde vaere sig selv
Gravhunde havde en helt saerlig plads i prins Henriks hjerte.
FOTO: JAN UNGER Turde vaere sig selv Gravhunde havde en helt saerlig plads i prins Henriks hjerte.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark