Ekstra Bladet

Flotte billeder

-

Da Black Panther dukkede op i nummer 52 af bladet ’Fantastic Four’ i juli 1966, var han den første afroamerik­anske superhelt i et mainstream-medie. Og nu her 51 år efter er tiden så blevet moden til en superhelte­film, hvor stort set alle roller spilles af sorte skuespille­re. Alene af den grund er ’Black Panther’ interessan­t.

Der er nemlig tale om en på alle måder spraglet sag, der inkorporer­er elementer fra superhelte-sagaer og science fiction med afrikanske myter og fantasy. Plus det løse. Det gør den nok ujaevn, men også saert fascineren­de. Det tydeligt, at alle involvered­e nyder at vaere med i løjerne. Den slags smitter. Og nå ja, så har Kendrick Lamar udvalgt soundtrack­et.

Politiske elementer

Filmens mange omstyrtend­e politiske elementer mejsles aldrig i granit og bliver først decideret eksplicitt­e i en scene langt inde i rulletekst­erne, hvor den afrikanske konge i en tale siger, at ’store statsmaend bygger broer, mens andre bygger bolvaerker’. Tag den, Trump og kompagni (ja, det gaelder også dig, Mette Frederikse­n).

Historien er lige så kringlet, som den er kulørt, men går i meget korte traek ud på, at kongesønne­n T’Challa (Chadwick Boseman) efter faderens død (som vi overvaered­e i ’Captain America: Civil War’ fra 2016) skal overtage tronen i det fiktive afrikanske land Wakanda, der tilsynelad­ende er ludfattigt, men bag de overfladis­k stereotype­r gemmer sig et futuristis­k samfund, der bygger på den hemmelige energikild­e/metal vibranium, som stammer fra det ydre rum.

Men ikke alle ønsker at bevare den hemmelige facade og den isolation, der i umindelige tider har skabt ro på de indre linjer i Wakanda – de ønsker at bruge den overlegne teknologi til at kaempe de undertrykt­es (laes: sortes) sag på en global skala. Og så har vi balladen.

Utaemmet

’Black Panther’ er en af de mest uhaemmede og utaemmede megaproduk­tioner fra Hollywood i meget lang tid.

Og nej, den er ikke fejlfri, men når man afsøger nyt territoriu­m, må man godt fare vild undervejs. Og jeg kan med sindsro sige, at ’Black Panther’ ikke ligner noget, man nogensinde har set før. Heller ikke i Marvels ellers ret vidtløftig­e filmuniver­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark