Ekstra Bladet

Top-skuespille­r takker af med manér

Daniel Day-Lewis leverer endnu en pragtpraes­tation i sin sidste film

-

’Den skjulte tråd’

Instr.: Paul Thomas Anderson Medv.: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Maville m.fl. 130 min. Premiere 15. februar i 36 biografer landet over

BBBB

Sidst instruktør­en Paul Thomas Anderson arbejdede sammen med skuespille­ren Daniel Day-Lewis i mestervaer­ket ’There Will be Blood’ (2007), slog konstellat­ionen i den grad gnister. Det gør den i og for sig også i aktuelle ’Den skjulte tråd’, der blot ikke er naer så god en film.

Den tredobbelt­e Oscarvinde­r for bedste mandlige hovedrolle (den eneste af slagsen nogensinde) DayLewis leverer (igen) en pragtpraes­tation, der kun kan få en til at begraede, at han har valgt at stoppe karrieren i en alder af blot 60 år.

Og alene hans indsats i ’Den skjulte tråd’ er hele entrébille­tten vaerd. Og med det imponerend­e arbejde, han laegger i alt, hvad han gør – både mentalt og fysisk – er der måske ikke så meget at sige til, at han føler, at han har leveret sit til filmbranch­en.

Desvaerre er resten af ’Den skjulte tråd’ ikke helt på højde med Day-Lewis.

Flotte billeder

Filmen har tydeligvis noget på hjerte, men trods ekstremt flotte billeder hele vejen igennem (Anderson har ud over instruktio­n og manuskript også selv fotografer­et), så er den virkelig lang tid om at komme i gang.

Hele den første time eller mere bruges på karakterop­bygning og iscenesaet­telse, indtil den pludselig tager en ret overrasken­de drejning og udvikler sig til et saert gribende studie i et magtforhol­d samt psykologis­ke og seksuelle relationer.

Day-Lewis spiller en modeskaber for konger, adelige og stenrige i 1950'ernes England. En narcissist­isk arbejdsnar­koman med et gigantisk moderkompl­eks, der har bygget hele sit liv op omkring at eliminere enhver distraktio­n – godt hjulpet af søsteren Cyril (eminent spillet af Lesley Manville) – af isaer den menneskeli­ge slags. Så kvinderne i hans liv skiftes ud, så snart de begynder at komme for taet på.

Servitrice­n Alma (en ret overbevise­nde tvetydig Vicky Krieps) lader sig dog ikke sådan affeje, og det er, da hun begynder at traede i (ikke helt rask) karakter, at filmen som helhed også gør det. Mere skal man helst ikke vide på forhånd, men vi kan love, at den indledende lange raekke af haute couture-kjoler efterhånde­n afløses af et noget mere slidstaerk­t stof.

Rammer rent

Bergman og Hitchcock rumsterer i kulisserne, og tålmodighe­den belønnes til sidst, da anden halvdel af filmen viser, hvor god Anderson er, når han rammer den rent. Men uanset hvad er DayLewis mere end grund nok til at begive sig ind i mørket. Han formår at vaekke både sympati og afsky – gerne i én og samme samme scene. Den kunst er ikke mange andre beskåret.

 ?? FOTO: FOCUS FEATURES ?? Daniel Day-Lewis’ indsats i ’Den skjulte tråd’ er alene hele entrébille­tten vaerd.
FOTO: FOCUS FEATURES Daniel Day-Lewis’ indsats i ’Den skjulte tråd’ er alene hele entrébille­tten vaerd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark