Ekstra Bladet

SÅDAN FIK HENRIK EN SLANGE PÅ HOVEDET

- METTE PEDERSEN KARSTEN GØTTLER MARIE LADE CASPER HJORTH mepe@eb.dk; kag@eb.dk; lade@eb.dk; chh@eb.dk

De sidste 50 år af prins Henriks lange liv var gennemfoto­graferet, og han var heldigvis ikke karrig med at stille sig op foran linserne, så aviserne, ugebladene og danske royalister kunne få et anderledes motiv i kassen.

Et af de mest ikoniske billeder af prins Henrik er fra Randers Regnskov i 2010, hvor han pludselig stod med en kongepyton på sit hoved.

Direktør Henrik Herold traekker på smilebånde­t, da han husker tilbage på episoden.

– Vi fortalte ham, hvordan de gamle konger i Afrika bar slangen som et smykke – det er sådan, den har fået navnet kongepyton, og humoristis­k og sjov som prinsen jo var, tog han slangen og satte den oven på sit hoved. En kongepyton på en kongelig.

Henrik Herold mødte prinsen adskillige gange:

– Jeg kunne rigtig godt lide prins Henrik. Han var en

Ansvarshav­ende chefredakt­ør: Poul Madsen

Redaktører:

Højgaard

Redaktion: Anne-Mette Gregers Simmel, Ole Green, Bach

Layout: Henrik Thomsen, Susanne Finderup

Ritzau Scanpix

Ekstra Bladet, Rådhusplad­sen 37, 1785 Kbh. V Forsiden: Prins Henrik tog flyvercert­ifikat som ung og blev senere udnaevnt til general à la suite i Flyvevåbne­t, hvilket betyder, at han ikke var tjenestegø­rende.

Fotos: Udgiver:

Casper Hjorth, Anne Lars levende og dejlig person, og vi talte både om regnskoven, troperne og udviklinge­n.

Prinsens glaede for vin og mad har også kastet mange motiver af sig, og selv om Henrik godt kunne lide foie gras, var han faktisk mest til simpel madlavning. Så laenge råvarerne var i orden, naturligvi­s.

Det fortaeller Jesper Vollmer, der var hoffets køkkenchef i ti år frem til 2016.

– Hvad vil du huske prinsen for?

– For den levemand han var – med det der sparsommel­ige, fornuftige madgen i sig. Han holdt fast i den måde, man opførte sig på i gamle dage, og han havde dyb respekt for råvarerne.

Ting skulle bare vaere det, de var. De skulle koges, steges eller bages og så naermest spises med fingrene, fortaeller Jesper Vollmer.

– Prinsen kunne jo lave alt det dyreste og fineste mad, han ville, og smide alt det ud, han ikke gad spise.

– Men han gjorde det stik modsatte. Han elskede at spise nedfalds-frugter og var i det hele taget sindssygt optaget af at undgå madspild og respektere saesonerne.

Selv om Henrik godt kunne lide foie gras, var han faktisk mest til simpel madlavning

 ?? FOTO: CHRISTIAN HANSEN/RITZAU SCANPIX ?? Prins Henrik tog aktivt del i Joachims og Frederiks opdragelse, hvilket blev sat helt på plads, da kronprinse­n holdt tale ved sine foraeldres sølvbryllu­p. – Man siger, at den, man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kaerlighed, sagde Frederik.
FOTO: CHRISTIAN HANSEN/RITZAU SCANPIX Prins Henrik tog aktivt del i Joachims og Frederiks opdragelse, hvilket blev sat helt på plads, da kronprinse­n holdt tale ved sine foraeldres sølvbryllu­p. – Man siger, at den, man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kaerlighed, sagde Frederik.
 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Tidligere ceremonime­ster Christian Eugen-Olsen har haft mange gode samtaler med sin farverige ven og arbejdsgiv­er. Her er de sammen i Tivoli.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Tidligere ceremonime­ster Christian Eugen-Olsen har haft mange gode samtaler med sin farverige ven og arbejdsgiv­er. Her er de sammen i Tivoli.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark