Ekstra Bladet

GOD TIL MENNESKER

-

s modtagelse af den enere i 1982 spurgte som garder, og jeg og dens skarpe taenlog en høj latter op, hen til os og spurghvort­il prins Henrik sagde: ’Er du klar bidt vores nye forenet. Jeg har altid r noget saerligt’. sammen med dronet for en stor fornyelog forandring af det jort det til en meget staerk institutio­n. Kongehuset blev mere udadvendt, farverigt og spaendende. Folkekaert uden at blive specielt meget folkeligt.

Prins Henriks galliske baggrund var med til at kaste meget mere royal glans, fest og farve over foretagend­et. Der var stil over prinsen og hans indimellem yderst flamboyant­e fremtraede­n.

Men alligevel var prins Henrik noget af en enspaender. Sin egen. Vi danskere fangede ham aldrig helt. Han varetog alle sine officielle pligter. Rejste jorden rundt med erhvervsde­legationer og miljøfolk. Lyttede til otte skiftende statsminis­tres åbningstal­er i Folketinge­t. Styrede og plejede sin familie. Prins Henrik fandt sig i utrolig meget og bar over med meget.

Prins Henrik var stolt af sine drenge. Han fortalte engang, hvordan prins Joachim som soldat ved en jysk kampvognse­nhed havde underholdt resten af familien med, hvor godt man kan sove i varmen oven på kampvognen­s motor med et regnslag over. Prins Henrik lyste af beundring over sønnens opfindsomh­ed.

Prins Henrik sov ikke oven på kampvogne.

Både prinsen og dronningen er elitaere. Selv udøvende kunstnere og storforbru­gere af litteratur, musik, kunst, gastronomi, aedle druer, østers og velhaengt kød, bridge på højt niveau, elegante kostumer, den store verden, men også det helt naere. Den danske natur, vores historie og kulturarv, Grønland, Faerøerne. I Danmark uden for København – udkanten – var prinsen konge. I det dybe Danmark elskede de besøgene fra prinsen.

Prins Henrik var ikke specielt optaget af dansk politik. Blandede sig aldrig. Sagde aldrig noget, der var kontrovers­ielt i forhold til Borgen. Bortset fra det med konge-titlen. Men han var ikke ligeglad.

Han havde klare holdninger og vaerdier. Og var bestemt ikke tilfreds med alt. Han havde f.eks. svaert ved at forstå, hvorfor danskerne ikke er mere europaeisk orientered­e. Og smilende kunne han føje til: Hvorfor vi taler så dårligt fransk.

Som formand for Foreningen Norden var jeg til nytårskur, hvor prinsen drillende spurgte, hvorfor vi har en Foreningen Norden (som hans kone er protektor for), når vi er medlemmer af EU? Fraekt spørgsmål på en kold nytårsdag.

Prins Henrik kendte udmaerket svaret: Danskerne føler sig mere som nordboer end som unionsborg­ere. Men det var så typisk for ham at stille udfordrend­e og direkte spørgsmål – ikke for at politisere, men fordi det tvang den anden til at taenke sit svar godt igennem. Bag den elegante og lattermild­e facade gik prinsen altid efter en dybere mening – han ville vide noget, udaeske tingene, forstå mennesker, afprøve argumenter, provokere. Udfordre til duel.

Da prins Henrik kom til Danmark, fik han en stor og hjertelig modtagelse. Danmark i 1967 traengte til prins Henrik.

Sammen udgav de bøger under pseudonyme­t H.M. Vejerbjerg – Henrik og Margrethe med fordansket efternavn af Monpezat

Prins Henrik gjorde meget for at laere Danmark og danskere at kende. På sin egen måde

Vi lagde os alle fladt ned over den flotte franske diplomat, som nu havde scoret sin prinsesse, og dronningen­s enorme kaerlighed til Henri gnistrede ligefrem. Så meget kongelig kaerlighed for åben scene midt på landingsba­nen i Kastrup havde vi aldrig oplevet. Det var virkelig true love. Ligesom deres bryllup på Fredensbor­g, hvor en ualmindeli­g glad og stolt kong Frederik overdrog sin aeldste datter, som også var hans naermeste, til denne unge, ukendte franskmand. Prins Henrik leverede varen ved i en blaendende god tale på et overrasken­de godt dansk at takke for kongeparre­ts datter: ’Jeg kom til en blomstrend­e have, men pigen var dog havens allersomde­jligste pynt’.

Og han sluttede med: ’Jeg ved, det er en aere Dannebrog at baere’.

Det gjorde prins Henrik tirsdags. så indtil Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat.

Født 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig.

Søn af greve André de Laborde de Monpezat (død 1998) og grevinde Renée de Monpezat, født Doursenot (død 2001).

10. juni 1967 gift med tronfølger­en prinsesse Margrethe.

Død 13. februar 2018 på Fredensbor­g Slot. i

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark