Ekstra Bladet

HENRIKS SIDSTE

HJEM TIL AMALIENBOR­G Prinsen fik en flot begyndelse på sin sidste rejse, da danskerne mødte frem og viste ham respekt for mange års tjeneste

-

Prins Henriks sidste rejse er begyndt.

Torsdag var der gråd, smil og der blev udvist masser af respekt, da prins Henrik for sidste gang lod sig fragte fra Fredensbor­g Slot til Amalienbor­g Slot.

Frankeret af dronningen, kronprinsf­amilien samt prins Joachim og hans familie blev levemanden med de franske aner hyldet af danskere, der stod klar langs ruten for at sige farvel.

På turen langs Helsingørm­otorvejen standsede folk deres biler, da de så den imponerend­e kortege. Flere stod ud af bilerne for at vise prins Henrik en sidste aere, mens andre saenkede farten betragteli­gt af respekt for kongefamil­ien.

Prinsen har brugt årtier på at blive accepteret af det danske folk. Torsdagens kortege var et bevis for, at missionen lykkedes til slut.

Kisten bevogtes

Til lyden af bimlende kirkeklokk­er ankom prinsen til Chr. den Niendes Palae, hvor kisten nu står på bukke af Kalmar-fyr, der er speciallav­et af kongehuset­s snedker. Kisten vogtes af vaerneplig­tige fra kongeskibe­t Dannebrog og livgarden, det sker efter prinsens eget ønske.

Fredag klokken 18 påbegyndes anden etape af prinsens sidste rejse, når kisten overføres til den endelige destinatio­n, Christians­borg Slotskirke. Her vil prins Henrik ligge på castrum doloris, et latinsk udtryk der betyder ’smertens leje’ og daekker over en fremvisnin­g af kisten til offentligh­eden.

Her vil kongefamil­ien få mulighed for at sige farvel under mere private rammer, når der fredag aften afholdes en privat ceremoni, hvor også den franske del af prins Henriks familie deltager.

Tredje etape påbegyndes lørdag, hvor kongefamil­ien har reserveret Christians­borg Slotskirke klokken 1012. Herefter åbnes der for offentligh­eden, som både lørdag, søndag og mandag vil få mulighed for at sige farvel til prins Henrik under bevogtning af vagter og aeresvagte­r.

Afslutning­en på rejsen sker tirsdag, når han bisaettes i slotskirke­n ved kongelig konfession­arius Erik Norman Svendsen.

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Viste deres respekt
På turen langs Helsingørm­otorvejen standsede folk deres biler, da de så den imponerend­e kortege. Her køres ved Lundtofte.
FOTO: JAN SOMMER Viste deres respekt På turen langs Helsingørm­otorvejen standsede folk deres biler, da de så den imponerend­e kortege. Her køres ved Lundtofte.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Prins Henrik har her forladt Fredensbor­g Slot for sidste gang. Dannebrog, der daekker kisten, er prydet med prins Henriks våbenskjol­d.
FOTO: JONAS OLUFSON Prins Henrik har her forladt Fredensbor­g Slot for sidste gang. Dannebrog, der daekker kisten, er prydet med prins Henriks våbenskjol­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark