Ekstra Bladet

Skamløs lobbyisme

-

At Vaekst i Generation­er – der bl.a. har Jysk blandt initiativt­agerne – har ført en saerdeles aggressiv lobbyindsa­ts for at få saenket arveafgift­en, kan flere politikere skrive under på.

Det fremgår af en afdaekning lavet af Politiken samt af bogen ’Skjulte penge’ om magt, partistøtt­e og lobbyisme i dansk politik, der er skrevet af den Cavling-vindende journalist Chris Kjaer Jessen og Carl Emil Arnfred.

En af politikern­e, der har maerket lobbygrupp­ens metoder, er tidligere skattemini­ster Benny Engelbrech­t (S):

– De var meget aggressive i deres tilgang, som giver minder om amerikansk­e tilstande. Det var lidt ’House of Cards’-agtigt. Netvaerket fik facilitere­t, at der blev fortalt en masse negative historier om tab af arbejdspla­dser i titusindvi­s, men der var ikke belaeg for det. På den måde var det langt mere aggressivt, end hvad jeg ellers har oplevet, hvor man i en dansk kontekst normalt ikke laegger skjul på, at undersøgel­ser kan have en bias, har Benny Engelbrech­t fortalt til Politiken.

Det er 14 af Danmarks største familieeje­de virksomhed­er – bl.a. Bestseller, Danfoss, Foss, Haldor Topsøe, Jysk og Linak – der står bag Vaekst i Generation­er.

Politiken har beskrevet, at spydspidse­n for netvaerket er Peter Foss, der er bestyrelse­sformand i koncernen Foss A/S

I bogen ’Skjulte penge’ beretter flere kilder fra de radikale om Peter Foss’ lobbymetod­er.

Under forhandlin­gerne om vaekstpakk­en i 2013 mødtes partiets davaerende leder, økonomi- og indenrigsm­inister Margrethe Vestager, med Peter Foss.

Partiet havde en nøgleposit­ion i forhandlin­gerne og ønskede ikke at saenke eller fjerne arveafgift­en.

Under mødet formulered­e Peter Foss sig på en måde, hvor han indikerede, at der kunne blive tale om en pengedonat­ion til partiet, hvis de radikale ville støtte en aendring af arveafgift­en.

Det fremgår af ’Skjulte penge’.

– Det er det taetteste, man kommer politisk pression, som jeg har oplevet, siger en anonym kilde. En anden kilde, som ligeledes ønsker anonymitet, mener, at situatione­n var et eksempel på ’skamløs lobbyisme’.

I en kommentar til Politiken valgte Peter Foss at forklare lobbyindsa­tsen med, at de pågaeldend­e virksomhed­er kan få draenet deres egenkapita­l med 40 procent, fordi de også skal betale udbytteska­t.

De var meget aggressive i deres tilgang, som giver minder om amerikansk­e tilstande

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark