Ekstra Bladet

En smuk dag for familien

NÅR ASKEN SPREDES TIL HAVS: Kaptajnløj­tnant Morten Brandborg fortaeller om, hvordan det foregår

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

Prins Henrik overrasked­e alle med sin beslutning om, at han ville kremeres, og at hans aske skulle spredes over de danske farvande og i den private del af Fredensbor­g Slotshave.

Morten Brandborg er kaptajnløj­tnant i Marinehjem­mevaernet, og han har ved flere lejlighede­r stået for askespredn­ing. Ifølge ham adskiller denne måde at blive begravet på sig meget fra den traditione­lle kirkebegra­velse:

– Det er jo familiens ceremoni, og derfor er den meget privat. Når prinsen skal spredes, vil der kun vaere nogle få pårørende og så besaetning­en i deres stiveste pus, men de holder sig helt i baggrunden på sådan en dag, der typisk er meget smuk for familien.

Netop det faktum, at familien er meget alene om at opfylde den afdøde persons sidste ønske, finder Morten Brandborg unik, fortaeller han til Ekstra Bladet:

– Jeg har gjort det her en del gange før, og der har det altid foregået i rigtig taet samarbejde med familien, som ofte er meget lettede, fordi de med ro i sindet er forvisset om, at de har gjort det ud fra den afdødes personlige ønske.

Prins Henrik beslutning om at få sin aske spredt til søs skal nok ses på baggrund af, at den livsglade prins har vaeret en del af det danske sejlerfael­lesskab i mange, mange år. Og det er ofte søens folk, der vaelger denne form for askespredn­ing, fortaeller Morten Brandborg:

– Dem, jeg har vaeret ude at sprede, har allesammen vaeret nogle, der har haft en tilknytnin­g til havet. Ofte er det søfolk og officerer, der har et specifikt ønske om, at deres aske skal spredes et sted, som de holder meget af.

Selvom prinsen i mange år har holdt af at sejle, var det først, da han kom til Danmark, at han fandt sin kaerlighed til havet, mindes Troels Kløvdal i sin seneste bog ’Alle mine morgener på jorden’:

’Prins Henrik fortalte mig, at noget af det, som Danmark havde givet ham, var glaeden ved at sejle, som han ellers intet kendte til, da han kom til landet’, skriver han i bogen.

 ?? FOTO: JAN UNGER ?? Havet for altid
Prins Henrik laerte at sejle i Danmark, og det blev hans store passion.
FOTO: JAN UNGER Havet for altid Prins Henrik laerte at sejle i Danmark, og det blev hans store passion.
 ?? PRIVATFOTO ?? Morten Brandborg har i sit virke som kaptajnløj­tnant vaeret med til at sprede aske med pårørende flere gange.
PRIVATFOTO Morten Brandborg har i sit virke som kaptajnløj­tnant vaeret med til at sprede aske med pårørende flere gange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark