Ekstra Bladet

EKSTRA BLADET AFSLØREDE FORLOVELSE­N

Prins Henrik sagde ’tusind tak’ til Ekstra Bladet, da vi bragte nyheden – journalist­en fik tippet af udenrigsmi­nister Per Haekkerup over en sjus

- METTE PEDERSEN FOTO: MOGENS BERGER/RITZAU SCANPIX mepe@eb.dk

I mere end fem årtier var Henrik prins af Danmark, inden han tirsdag sent tirsdag aften gik bort.

Og da danskerne for 52 år siden første gang hørte om den franske greve, var det i Ekstra Bladets spalter.

2. september 1966 var det nemlig os, der breakede nyheden om den unge prinsesse Margrethes forlovelse med den franske grev Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat.

Ekstra Bladets journalist Sven Sabroe, kaldet Bro Brille, stod bag afsløringe­n.

– Jeg fik nyheden om forlovelse­n over en sjus i Bangkok. Hoffet rasede, og kong Frederik undskyldte. Men prins Henrik var lykkelig for min nyhed, har Sabroe fortalt.

Meget lykkelig

Han døde i 1996, men fire år tidligere – i anledning af regentparr­ets sølvbryllu­ppet – fortalte han historien bag Ekstra Bladets legendaris­ke forside:

– Jeg var på rejse med Folketinge­ts Finansudva­lg, fortaeller Bro Brille.

– Vi var kommet til Bangkok, og først på natten trak den nu afdøde udenrigsmi­nister Per Haekkerup mig med op på sit vaerelse. ’Jo, ser du’, sagde Haekkerup, taendte cigaren og skaenkede en meget stor whiskysjus til os.

’Prinsesse Margrethe vil snart forlove sig med en fransk greve. Jeg kan ikke lige huske hans lange navn, men han er ansat som tredjesekr­etaer ved den franske ambassade i London.’

’Prinsessen er meget lykkelig. De to har kendt hinanden et stykke tid. Mere aner jeg ikke. Du må selv undersøge resten – men for himlens skyld: Sig ikke, du har nyheden fra mig.’

Kongen har bekraeftet

– Jeg kogte. Ikke af whisky, men af spaending. Her gik jeg rundt i Bangkok med en verdensnyh­ed om vores tronfølger.

– Jeg ringende hjem til Ekstra Bladet. Men jeg kunne ikke komme igennem. Sveden haglede af mig.

– Men jeg kunne komme igennem til min kone Karin hjemme i København, og hun blev meget forbavset, da jeg råbte og skreg: ’Ring straks til chefredakt­ør Victor Andreasen, og sig, at han må lade en journalist undersøge alt om tredjesekr­etaeren i London. Forlovelse foreståend­e. Prinsesse Margrethe er lykkelig.’

– Vi rejste videre, og var naturligvi­s spaendt jeg på, hvad der skete hjemme. I Tanzania blev jeg ringet op af Victor Andreasen.

– Han naermest skreg i telefonen: ’Kongen har bekraeftet. Tillykke.’

– Det var lidt underligt sådan at have sat landet på den anden ende og så selv sidde i Afrika.

Voldsom ballade

Forelskels­en var en statshemme­lighed på højeste plan, og Ekstra Bladets artikel skabte voldsom ballade.

Den dag, vi kom på gaden med nyheden, opholdt kong Frederik og dronning Ingrid sig på Fredensbor­g Slot.

Totalt uvidende om vores forside ringede kongen om formiddage­n som saedvanlig til kammerherr­e Wern og spurgte: ’Nå, er der så noget nyt i dag, kammerherr­e?’ ’Ikke andet end en af de saedvanlig­e løgnehisto­rier i Ekstra Bladet om prinsessen­s forlovelse. Men jeg har allerede dementeret’, svarede Wern.

’Foretag Dem endelig ikke mere’, svarede kongen. ’Sig intet. Dronningen og jeg kommer straks.’

– En time efter var majestaete­rne på Amalienbor­g, hvor man på en konference med statsminis­ter Krag besluttede at bekraefte nyheden.

– Et enkelt blad havde dog nået at dementere den.

– Men min løgnehisto­rie fik altså det blå stempel af kongen, fortaeller Bro Brille.

– Prinsessen­s og grevens kaerlighed var så hemmelig, at end ikke hofmarskal­len eller ceremonime­ster greve Trampe anede noget. Kongen måtte undskylde, at han ikke havde informeret dem.

Det var lidt underligt sådan at have sat landet på den anden ende

Krag og Haekkerup havde det temmelig skidt sammen

Her gik jeg rundt i Bangkok med en verdensnyh­ed om vores tronfølger

– Krag og Haekkerup havde det temmelig skidt sammen. Haekkerup vidste, at Krag ved Folketinge­ts åbning en måned senere ville bede om ordet uden for dagsordene­n og fortaelle om forlovelse­n.

– Ved at give mig nyheden havde Haekkerup hindret Krag i at brillere.

Henrik sagde tak

– Da jeg kom hjem, blev der holdt møde for hele verdenspre­ssen. Margrethe og greven flettede fingre, og der blev spurgt, hvordan i alverden nyheden var sluppet ud. Prinsessen svarede: ’Ja, det ville vi i kongehuset også gerne vide.’

– Så måtte jeg gøre rede for det hele, men jeg sagde naturligvi­s ikke et ord om Haekkerup.

– Kong Frederik blinkede til mig, og den senere prins Henrik sagde: ’Tak skal De have for Deres nyhed. Tusind tak. Den betyder, at vi nu ikke mere skal holde vor kaerlighed skjult. Nu skal vi ikke mere gemme os i London og Frankrig.’

Og det har de så ikke gjort siden.

 ??  ?? 5. oktober 1966 blev Danmarks tronfølger officielt forlovet med franske grev Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat.
5. oktober 1966 blev Danmarks tronfølger officielt forlovet med franske grev Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat.
 ??  ?? Ekstra Bladets forside 2. september 1966.
Ekstra Bladets forside 2. september 1966.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark