Ekstra Bladet

Når en prins ligger for døden

-

Prins Gylp. Tudeprins. Alt det Prins Vom. og meget mere har vi her på Ekstra Bladet kaldt prins Henrik gennem tiden.

Vi kommer til at bruge tilsvarend­e øgenavne om medlemmer af den royale familie i fremtiden.

Men de seneste dage har vi ikke kaldt prins Henrik eller andre medlemmer af den kongelige familie for den slags øgenavne. Eller vist sjove billeder uden ret meget tøj.

Som de fleste andre synes vi, at det er passende at tale mere sagte ved et dødsleje end ved en offentlig debat.

Vi synes, dage med sorg og død er noget andet end hverdage. Når et menneske ligger for døden eller dør, traeder man et skridt tilbage og mindes.

Det er ingen hemmelighe­d, at vi på Ekstra Bladet synes, at monarkiet er et fortidslev­n. Det er absurd, at vi en moderne verden har en konstrukti­on, hvor mennesker af en bestemt familie fødes til saerlige privilegie­r.

det samme som altid. Vi holder Vores job er øje med, om de privileger­ede bliver magtfuldko­mne. Vi ligger ikke under for autoritete­r, tvaertimod driller vi dem. Vi følger deres faerden på godt og ondt og holder øje med, hvordan de bruger skatteyder­nes penge.

Sådan er Ekstra Bladet til hverdag, hvilket ikke kommer som nogen overraskel­se for politikern­e på Christians­borg. De får selv samme behandling, og de kan hver dag hele året rundt kritisere os for at vaere dem, vi er.

Landets kulturmini­ster valgte at bruge morgenen efter prins Henriks død til at lufte sin forargelse. Den gaelder hele det danske folk, forstår vi på hendes Facebook-opslag. Men det er i saerdelesh­ed medierne, som er nogle mobbere og hyklere, måtte vi siden forstå.

fik Mette Bock hermed På forunderli­g vis sat en kaedereakt­ion i gang, sådan at en lang raekke andre medier bragte Ekstra Bladets gamle overskrift­er som 'prins Gylp' og 'prins Vom'. Med de billeder, der passer til.

Mette Bock kommer fra et parti, Liberal Alliance, hvor medlemmern­e ofte glemmer at taenke sig om to gange, før de knalder til den på sociale medier. Timing er ingen spidskompe­tence i de kredse. På den måde er hendes udfald ikke så overrasken­de.

Folketinge­ts formand, Pia Kjaersgaar­d, fulgte trop i Jyllands-Posten, hvor hun skaeldte ud over vores brug af de føromtalte billeder og overskrift­er, over at vi i en periode kaldte prinsen for 'konge' og for i det hele taget at nedgøre ham så meget som muligt.

til fulde min kollega Poul Jeg tilslutter mig

Madsens svar til Pia Kjaersgaar­d, og kulturmini­steren må gerne laese med:

'Der er jo intet nyt i Pias kritik. Vi har vist Henrik på godt og ondt og deltager ikke i Pia Kjaersgaar­ds glorificer­ing af de kongelige, men viser virkelighe­den, som den er. Kong Henrik var en humoristis­k anerkendel­se af Henriks indsats. Henrik var folkets konge, og derfor giver folkets avis ham naturligvi­s den titel, han så gerne ville have. Det forstår Pia ikke, men det er nok mest hendes problem og et udtryk for, at hun har mistet det folkelige fodfaeste i sin indbildt ophøjede rolle som Folketinge­ts formand.'

Lad mig til sidst opsummere.

På Ekstra Bladet brugte vi ikke billeder af en halvnøgen prins Henrik på stranden i vores daekning af prins Henriks sidste tid og i forbindels­e med hans død. Vi kaldte ham ikke prins Vom. Det var et valg, vi tog.

Mette Bock åbnede morgenen efter prins Henriks død en debat, som hun kunne have taget alle andre dage. Det var hendes valg.

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Landets kulturmini­ster valgte at bruge morgenen efter prins Henriks død til at lufte sin forargelse.
FOTO: GREGERS TYCHO Landets kulturmini­ster valgte at bruge morgenen efter prins Henriks død til at lufte sin forargelse.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark