Ekstra Bladet

13 russere tiltalt

-

På et pressemøde i går kunne den stedfortra­edende justitsmin­ister, Rod Rosenstein, fortaelle, at man har tiltalt 13 russere for bevidst forsøg på at påvirke det amerikansk­e praesident­valg og underminer­e befolkning­ens tiltro til demokratie­t.

Tiltalen kommer på baggrund af en laengereva­rende efterforsk­ning, som den tidligere FBI-direktør Robert Mueller har ledet siden 2017. En efterforsk­ning som har skabt stor politisk debat i USA, fordi Republikan­erne med praesident Donald Trump i spidsen har vaeret saerdeles afvisende over for myndighede­rnes påstand om russisk indblandin­g i det amerikansk­e valg.

Men tiltalen mod de russiske statsborge­re, der ifølge anklageskr­iftet skulle have udgivet sig for at vaere amerikaner­e og stået bag vaelgermød­er, hvor man har forsøgt at få Trump valgt, er svaer for praesident­en at fortsaette med at afvise. Det mener Søren Dal Rasmussen, der er ekspert i valg og valgkampag­ner for Kongressen.com:

– Det gør det endnu mere grotesk, at Trump siger, at det her ikke fandt sted. Nu er det naesten umuligt for Republikan­erne at spille uvidende, og naeste gang Trump laver en heksejagt på CIA og udenrigsmi­nisteriet, vil de ikke kunne holde sig fra at skulle forholde sig til det.

Han påpeger samtidig, at man kan frygte, at russerne igen vil blande sig under midtvejsva­lget i år, hvis Trump ikke anerkender problemet:

Skraemmend­e

– Det er skraemmend­e, at der ikke er nogen politisk vilje til at stoppe den her indblandin­g ved det kommende valg til Kongressen her i 2018. Direktøren fra CIA har vaeret ude og sige, at man ikke er tvivl om, at russerne kommer tilbage igen og vil blande sig, og når der ikke er blevet gjort noget, kan de jo de facto gøre det.

Det russiske udenrigsmi­nisterium har allerede vaeret ude og kalde tiltalen mod de 13 russiske statsborge­re for absurd. azk

 ?? FOTO: AP ?? Vice-justitsmin­ister, Rod Rosenstein, fortaeller på pressemøde­t her, at man har tiltalt 13 russere for forsøg på at påvirke det amerikansk­e praesident­valg.
FOTO: AP Vice-justitsmin­ister, Rod Rosenstein, fortaeller på pressemøde­t her, at man har tiltalt 13 russere for forsøg på at påvirke det amerikansk­e praesident­valg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark