Ekstra Bladet

GIGT-EKSPERT: Det er vejen frem

-

Den speciale-ansvarlige overlaege fra Slagelse Sygehus’ afdeling for gigtsygdom­me, Bo Jannik Ejbjerg, er ganske begejstret for Glad-konceptet, fordi patientern­e får hjaelp til at genvinde mobilitet, selvtillid og livsglaede.

– Denne helhedsori­enterede behandling­sform er vejen frem i manglen på en mirakelpil­le eller et quickfix mod gigt, siger han.

– Mange gigtpatien­ter bevaeger sig meget lidt, fordi de har smerter og er usikre på, om de falder, fordi muskulatur­en omkring leddene er svag. Ved langsomt at genoptraen­e musklerne hjaelper de sig selv med at genvinde styrke og mod – og samtidig kan mange reducere medicinfor­bruget.

Han fortaeller, at det er veldokumen­teret, at overvaegti­ge gigtpatien­ter alene ved at tabe sig fem procent kan reducere den smerte, de oplever, markant.

– Det er ret fantastisk. Dermed ikke sagt, at det er let for alle at tabe sig eller for den sags skyld begynde at traene, men det virker.

Han minder om, at al medicin har bivirkning­er, men advarer samtidig mod, at gigtpatien­ter, som har gavn af eksempelvi­s paracetamo­l og ibuprofen, totalt afholder sig fra at bruge det.

– Jeg vil naesten sammenlign­e det med, at man har en sukkersyge-patient, som stopper med at tage insulin. Det går ikke. Smertestil­lende medicin kan vaere en vigtig del af behandling­en af gigt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark