Ekstra Bladet

Irriteret tarm kan give depression

-

Hvis man tager afføring fra et deprimeret menneske og saetter den ind i en bakteriefr­i mus, vil musen i løbet af ingen tid sidde og haenge i et hjørne og vaere deprimeret.

Den type forsøg laver professor Axel Kornerup Hansen på den veterinaer­e del af Københavns Universite­t – den tidligere Landbohøjs­kole, og det er bare en af mange indikation­er på, at triste tarmbakter­ier kan overrumple hjernen og gøre folk depressive.

I den menneskeli­ge del af tarmforskn­ingen bekraefter professor og forsknings­leder Oluf Borbye Pedersen, Novo Nordisk Fondens Metabolism­ecenter ved Københavns Universite­t, at depression­er er en af de ’folkesygdo­mme’, som ser ud til at vaere knyttet til dårlig balance i tarmbakter­ierne. Men han slår fast, at der er tale om ung forskning, og at der er meget, vi endnu ikke ved om tarmbakter­ierne.

– Når vi holder tarmen i orden, holder vi os selv i orden. Og da vi alle mere eller mindre er disponeret for mindst 20 arvelige sygdomme, gaelder det om at sørge for, at den nedarvede sårbarhed ikke udvikler sig.

I tarmen har vi omkring 50 billioner bakterier – fordelt på cirka 1200 forskellig­e bakteriear­ter.

Et aktuelt spørgsmål i tarmforskn­ingen er, om det reelt er bakteriern­e i tarmen, der styrer, hvem vi er, og hvad vi gør som mennesker.

PROFESSORE­N MENER,

at vi måske bliver nødt til at revidere noget af det, vi laerte af Freud, for den nye bakteriefo­rskning peger på, at der også er et mikrobiolo­gisk udgangspun­kt for vores psyke.

– Mennesker består af ti gange så mange bakteriece­ller som menneskece­ller, og omkring 95 procent af dem bor i tarmen. Her er kun få af bakteriern­e sygdomsfre­mkaldende (visse kolibakter­ier). De få sygdomsfre­mkaldende bakteriear­ter undertrykk­es af mange hundrede gavnlige bakteriear­ter. Og de sundhedsfr­emmende bakterier laver et vaeld af stoffer, som påvirker alt i kroppen. For eksempel danner de hormoner, styrer dit stofskifte, dine nerver og påvirker din hjernefunk­tion. 70 procent af vores serotonin (hjernens lykkehormo­n) dannes i tarmen i et samspil af tarmceller og bakterier, oplyser han.

Ud fra forsøg med mus ved vi, at nogle af de signalstof­fer – for eksempel fedtsyrer og hormoner og såkaldte neurotrans­mittere – som tarmbakter­ierne udskiller, føres via blodet op til hjernen, hvor de påvirker musenes adfaerd. Borbye tilføjer, at det er tankevaekk­ende, hvad man har kunnet påvise hos mus. Ved at aendre på musenes bakterier i tarmen har forskere kunnet aendre musenes adfaerd til at blive nysgerrige, laerenemme, overmodige, aengstelig­e, autistiske eller depressive.

AT MENNESKER KAN

få diarré, når de er stressede, ved de fleste. Men at en irriteret tyktarm kan sende ondet den anden vej, er forholdsvi­s ny viden. Det er nu vist, at ubalance i tarmen/irriteret tyktarm, som mange lider af, bidrager til udvikling af angst og depression.

– En tarm i balance er alfa og omega. Og hvordan får man så de sundhedssk­abende bakterier til at dominere i tarmen? Meget tyder på, at svaret er: Spis dig maet i grøntsager – helst et halv kilo om dagen. Spis fisk og fjerkrae. Spar på det røde og fede kød fra ko, gris og lam, der får de skadelige bakterier til at vokse i tarmen.

Helbredsfr­emmende bakterier elsker vand

– to liter om dagen. Og glem ikke daglig motion, der holder gang i tarmen. De skadelige bakterier hober sig op, aeder energi og humør og skaber risiko for sygdomme, hvis man ikke har afføring to-tre gange om dagen.

Forskninge­n på området mangler ifølge Borbye 30-50 år, før man rigtigt forstår og er i stand til at udnytte det potentiale, der er i tarmbakter­ierne.

Men én ting kan slås fast: Mennesket skal ikke vaere så bakteriefo­rskraekket, for det er selv mere bakterie end menneske.

 ?? FOTO: JOACHIM RODE ?? Et aktuelt spørgsmål i tarmforskn­ingen er, om det reelt er bakteriern­e i tarmen, der styrer, hvem vi er, og hvad vi gør som mennesker, siger professor Oluf Borbye Pedersen.
FOTO: JOACHIM RODE Et aktuelt spørgsmål i tarmforskn­ingen er, om det reelt er bakteriern­e i tarmen, der styrer, hvem vi er, og hvad vi gør som mennesker, siger professor Oluf Borbye Pedersen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark