Ekstra Bladet

Andre gode proteinkil­der

-

Quinoa:

Kogt quinoa indeholder naesten 6 gram protein pr. 100 gram. Jeg vil ikke protestere, hvis man indtager 200 gram dagligt. Det kan spises varmt eller koldt som alternativ til ris, og det kan bruges til taerter og grøntsagsd­eller. Edamame/sojabønner:

100 gram edamame giver ca. 11 gram protein. Hold dig ikke tilbage, de kan spises kolde og varme og smager fantastisk. Du kender dem sikkert fra asiatiske restaurant­er, hvor de kommer i baelg med salt på. De kan købes som frostvarer, og de er nemme at tilberede – kog dem, til de er optøet, eller smid dem i mikroen, så er de klar til servering. Chiafrø:

De små frø er proppet til randen af sunde naeringsst­offer, og de kan sagtens implemente­res i kosten. Jeg anbefaler 1-2 spiseskefu­lde om dagen, cirka 54 kalorier pr. ske og 2,6 gram protein. 100 gram chiafrø indeholder 21 gram protein. Broccoli:

100 gram broccoli indeholder 5,3 gram protein. Over dobbelt så meget som spinat, som ellers er Skipper Skraeks favoritspi­se.

Valnødder:

Selvom valnødder har meget fedt, er de også rige på protein. Man dør nok ikke af overvaegt ved indimellem at smide en håndfuld af disse fantastisk­e nødder i sin salat. En håndfuld svarer til 20 gram, som indeholder cirka 3 gram protein. Linser:

100 gram kogte linser er et udmaerket dagsindtag, og de giver dig 10,8 gram protein. Linser er sunde på mange måder, så er du sulten, så spis bare 100 gram mere. Tofu:

13 gram protein er der i 100 gram tofu. Selv er jeg ikke bleg for at spise 150-300 gram om dagen, afhaengig af hvor aktiv jeg er. Tofu er efterladen­skaber fra produktion­en af sojamaelk, som så bliver presset til klumper. Så drikker man sojamaelk, kan man også sagtens spise tofu. AErter:

Jeg elsker aerter! Varme, kolde, i supper. Sommer og vinter. 100 gram indeholder 6 gram protein.

Kikaerter:

Den lille gule kugle indeholder 9 gram protein pr. 100 gram. Kikaerter kan bruges i så mange retter, både kolde og varme og blendede i hummus. Peanutbutt­er:

Uden tvivl Guds gave til ristet rugbrød! Jeg kan slet ikke få nok. Eller en klat på havregrøde­n om morgenen. 15 gram peanutsmør giver dig 3,4 gram protein – og 94 kalorier.

Sorte ris eller mørke ris:

De sunde ris har knap 8 gram protein pr. 100 gram.

TIP:

Mange varers naeringsin­dhold aendres, når de tilberedes. Og vi er enige om, at kikaerter, ris, quinoa, linser og sorte bønner ikke kan spises rå, ikke? Derfor skal du tage det med et gran salt, når du ser på posen, at kikaerter indeholder 20 gram protein pr. 100 gram. Lad jer ikke snyde, det passer ikke! Forvent, det tal falder til halvdelen, når det er tilberedt og spiseklart.

Vaer også opmaerksom på, at denne liste er fokuseret på proteiner. I de fleste af de naevnte fødevarer er der også gode maengder af sund fedt, så for at få en varieret kost med en god fordeling af det hele skal du huske at smide nogle fuldkornsp­rodukter, søde kartofler og grøntsager generelt ind i puljen.

God appetit!

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Quinoa er rig på protein og kan bruges på mange måder – den lette måde er i en laekker salat.
FOTO: COLOURBOX Quinoa er rig på protein og kan bruges på mange måder – den lette måde er i en laekker salat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark