Ekstra Bladet

MEDICIN KAN HJAELPE

-

– Det er en folkesygdo­m, der i høj grad er underdiagn­osticeret. Det er en usynlig plage, der ikke er forbundet med alvorlig sygdom, men som kan vaere så grel, at du bliver desperat af det, siger neurolog Einar Kinge, der er Norges førende ekspert inden for RLS. Psykolog Ingrid Blessom siger, at nogle opfatter rastløse ben som en ’fjolle-diagnose’.

– Men det er det absolut ikke, når man ser på, hvordan det påvirker arbejde, søvn og parforhold. RLS har en meget større indvirknin­g på folks liv, end man skulle tro, siger hun.

Ifølge Einar Kinge er der mange, der har RLS, som ikke har søgt laege – og aldrig gør det.

– Det er almindelig­t, at patientern­e ikke selv tager det seriøst. De tror, at det bare er en dårlig vane eller et stress-faenomen og forstår ikke, hvorfor de har den kriblende følelse i benene, siger han.

Hos små børn kan RLS forveksles med adhd. Voksne gemmer sig bag diagnoser som angst og depression, til trods for at den egentlige årsag er RLS.

– Det er måske blevet lidt bedre, men der er for lidt viden om emnet blandt laegerne. Det er et problem, at mange får en forkert diagnose, siger Einar Kinge og understreg­er, at sygdommen kan have meget alvorlige konsekvens­er.

Øger risikoen for hjertesygd­om:

En ny undersøgel­se, publiceret i det medicinske tidsskrift Neurology, afslører en bekymrende tendens. Patienter med RLS har en betydeligt øget risiko for at dø af en hjertesygd­om.

– Vi har laenge haft mistanke om det. Nu har vi endelig fået en god, stor undersøgel­se over ti år, som viser følgende: Når der korrigeres for andre årsagssamm­enhaenge, har RLS-patienter 43 procent øget risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme, siger Einar Kinge.

De fleste får søvnproble­mer:

80 procent af dem, der har RLS, får også søvnproble­mer.

– Paradoksal­t nok kommer anfaldene ofte, når du saetter dig ned, hviler eller sover. Så er det så slemt, at mange må op for at gå rundt, siger psykolog Blessom.

– Personer med RLS bliver holdt vågne om natten. Konsekvens­erne af søvnmangel er måske et større problem end selve rastløshed­en. Det får konsekvens­er som udmattelse om dagen, nedsat koncentrat­ionsevne og nedtrykthe­d. RLS kan også udløse psykiske lidelser, siger neurolog Kinge. For dem, der er vaerst ramt, kan medicineri­ng vaere den eneste løsning. Der er dog alt for mange, der ikke får den rigtige behandling, mener neurolog Einar Kinge.

– Der er relativt mange, der får det bedre eller bliver raske med medicin, men det er absolut ikke godt nok, siger han.

Einar Kinge forklarer, at der findes tre behandling­styper i dag:

Dopamin-medicin

– Sifrol og Neupro:

Sifrol virker relativt godt, men et problem er, at symptomern­e kan blive vaerre efter nogle år. Der er også en risiko for bivirkning­er.

Epilepsime­dicin

– Lyrica og Neurontin:

Det er medikament­er, der virker søvndyssen­de og anbefales til dem med mange gener om natten. De giver ikke forstaerke­de symptomer, men der kan opstå bivirkning­er.

Staerkt smertestil­lende – Targin:

Targin kan bruges, hvor anden medicin ikke virker. Sørg for opfølgning hos laegen, hvis du tager staerk smertestil­lende medicin. Blandt andet fordi der er en vis afhaengigh­edsrisiko.

 ?? FOTO: ANNEMOR LARSEN/VG ?? Britt Berntsens livskvalit­et har vaeret ødelagt af de urolige ben, men med medicin har hun fået det bedre.
FOTO: ANNEMOR LARSEN/VG Britt Berntsens livskvalit­et har vaeret ødelagt af de urolige ben, men med medicin har hun fået det bedre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark