Ekstra Bladet

DET BØR DU OPLEVE

-

I La Paz kan man finde flere interessan­te oplevelser, men kører man et par timer vaek fra byen, kan man også få lov til at opleve bjergtagen­de natur.

Forladt skisportss­ted er blevet smukt udsigtspun­kt

For over ti år siden var bjerget Chacaltaya en flot hvid gletsjer, som også fungerede som populaert skisportss­ted – faktisk var det Sydamerika­s aeldste. På grund af klimaforan­dringerne smeltede gletsjeren dog stille og roligt, og i 2009 var isen fuldstaend­ig vaek. Det havde betydning for områdets skisportss­teder, der måtte lukke og nu står tilbage som et minde om en svunden tid.

Området på toppen af det 5421 meter høje bjerg er dog stadig et sevaerdigt punkt, fortaeller Mette Mølgaard Henriksen.

– Chacaltaya ligger cirka to en halv time fra La Paz, og du kan køre naesten hele vej op ad bjerget. Der ligger stadig et gammelt resort deroppe, og du kan også se det hus, hvor skiliften har vaeret, fortaeller hun.

Du kan enten bestille turen via et turistbure­au, eller du kan leje en taxa – sidstnaevn­te løsning koster i omegnen af 450 kroner.

Du bør afsaette alt fra en halv til en hel dag

Bjergbesti­gning til de eventyrlys­tne Ønsker man at prøve sig selv og sin vandreform af, kan du prøve kraefter med bjerget Huayna Potosi. Det over 6000 meter høje bjerg kan man bestige til fods fra bunden, hvis du ønsker at saette tre dage af til det – du skal nemlig have to overnatnin­ger undervejs.

– Det er en ret populaer tur, så man siger, at alle i teorien kan bestige bjerget. Du skal bare vaere i nogenlunde form.

– Det er selvfølgel­ig højt, så der er risiko for højdesyge. Men er du eventyrlys­ten, er det vaerd at prøve kraefter med, fortaeller Mette Mølgaard Henriksen.

Fordi det tager flere dage at bestige Huayna Potosi, skal turen planlaegge­s på forhånd, så du får det rette udstyr med til vandringen.

Smuk klippevand­ring i syd

Valle de las Animas er en anden naturoplev­else ikke langt fra La Paz. Navnet betyder på dansk ’Åndernes Dal’, og området består af en lang raekke fantastisk­e klippeform­ationer. Her kan du både vandre nede i dalen mellem klipperne, eller du kan bevaege dig op på toppen af klipperne og nyde udsigten.

 ?? FOTO: ALL OVER ?? Udsigten er svimlende på turen op til toppen af Chacaltaya.
FOTO: ALL OVER Udsigten er svimlende på turen op til toppen af Chacaltaya.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark