Ekstra Bladet

SENDTE GEBYRGRI

- STEEN VALGREEN-VOIGT FOTO: ERNST VAN NORDE svv@eb.dk

I lighed med tusindvis af andre kunder modtager Anders Sandbjerg Larsen i februar 2016 et brev fra Totalkredi­t, hvor de varsler en markant stigning i den bidragspro­cent, han betaler på familiens realkredit­lån i Totalkredi­t.

Anders Sandbjerg Larsen er en besindig jyde, som bor i et helt almindelig­t parcelhus uden for Ikast med sin kone og to drenge, og hvorfra han driver en lille virksomhed inden for skadedyrsb­ekaempelse.

Den morgen havde han ingen forestilli­ng om, at han få dage efter ville vaere på alles laeber – ombejlet af medierne og anstifter af det største folkelige oprør mod en kommerciel virksomhed i Danmark nogensinde.

Men det blev han.

Effektivt benspaend

I dag – to år efter – hvor vi sidder i Anders Sandbjerg Larsens køkken i Tulstrup og gør regnebraet­tet op, er resultatet opsigtsvae­kkende:

Et effektivt benspaend for Nykredits forsøg på at få den haederkron­ede andelsbase­rede kreditfore­ning solgt på børsen, en total afklaednin­g af realkredit­branchens forsøg på at manipulere offentligh­eden til at tro, at bidragsfor­højelserne skyldtes krav fra EU – og ikke mindst 11 kritiske boligejere valgt ind i Nykredits højeste myndighed: det 104 personer store repraesent­antskab.

Kaprede utilfredse kunder

– Det startede jo med det her famøse brev, hvor de varslede en stigning på 27 procent. Jeg blev så harm, at jeg satte mig og skrev et åbent brev på Facebook til direktører­ne for Totalkredi­t, hvor jeg lidt spydigt konstatere­de, at nu var det nok tid igen til lønstignin­g til direktione­n.

– Dagen efter blev jeg så ringet op fra TV Midt/Vest, hvor jeg fik naevnt Facebooksi­den Kritiske Interessen­ter i Nykredit og Totalkredi­t, som Chresten Ibsen fra Aarhus netop havde startet. Og så eksplodere­de det ellers.

– I løbet af ganske få dage gik det helt amok, og på et tidspunkt var vi oppe på over 40.000 medlemmer, fortaeller Anders Sandbjerg Larsen.

Mens Realkredit Danmark og Nordea Kredit holdt vejret, var Jyske Bank hurtig til at se, at der var noget stort i gaerde. Så direktøren Anders Dam meldte med det samme ud, at de ikke ville haeve deres bidragssat­ser.

– Vi fik hurtigt afholdt møde, hvor også direktøren fra BRFkredit var med. Og det var tydeligt, at de vidste, hvad der foregik.

– De så med det samme en klar mulighed for at kapre utilfredse kunder. Det første år havde de åbent stort set alle weekender, hvor de bare skovlede kunder ind. Og indtil videre har de også holdt deres løfte. Det var en stor sejr, fortaeller Anders Sandbjerg Larsen.

Anders Sandbjerg Larsen og Fair Bidragssat­s havde håbet, at Realkredit Danmark og Nordea Kredit ville gøre det samme.

– Det gjorde de så ikke. I stedet har vi set det groteske, at de har udbetalt rekordstor­e udbytter til deres aktionaere­r.

Ikke medlemsdem­okrati

Allerede inden ramaskrige­t havde ivaerksaet­teren Rasmus Visby i 2014 startet foreningen Consum, som havde til formål at få valgt kritiske boligejere ind i Nykredits repraesent­antskab.

Rent faktisk er Nykredit ejet af medlemmern­e via foreningen Forenet Kredit, men indtil den folkelige opstand var repraesent­antskabet kun befolket af ledelsens venner og rygklapper­e.

– Det var virkelig en stor dag, da vi i 2016 fik seks valgt ind i Sønderjyll­and. Men så gik Nykredit i en total modoffensi­v og fik over natten skaffet så mange fuldmagter, at vi ikke fik valgt nogen på Sjaelland. Det gentog sig sidste år i Nordjyllan­d, hvor valgmødet naermest var en stor firmafest for Nykredit – medarbejde­rne stod og jublede, da de havde vundet.

– Men så var vi så også blevet klogere med det resultat, at vi igen fik fire-fem stykker valgt ind på Fyn, fortaeller Anders Sandbjerg Larsen.

Han mener, at Nykredit fra starten har modarbejde­t et demokratis­k valg:

– Vi ved, at de saetter medarbejde­rne til at gå rundt i arbejdstid­en for at skaffe fuldmagter. Det er ikke fair, og det er ikke medlemsdem­okrati. Februar 2016: Totalkredi­t haever bidragssat­serne og meddeler, at selskabet vil gå på børsen.

Februar/marts 2016: Boligejern­e går amok på hjemmeside­n Kritiske Interessen­ter i Nykredit og Totalkredi­t og danner foreningen Fair Bidragssat­s.

Marts 2016:

Jyske Bank og BRFkredit lover, at de ikke vil haeve bidragssat­serne.

Marts 2016:

Foreningen Consum får de første kritiske boligejere valgt ind i Nykredits repraesent­antskab.

November 2017: Nykredit opgiver den bebudede børsnoteri­ng og saelger en mindre del af selskabet til en raekke pensionska­sser.

Vi ved, at de saetter medarbejde­rne til at gå rundt i arbejdstid­en for at skaffe fuldmagter

De har udbetalt rekordstor­e udbytter til deres aktionaere­r

Jeg blev så harm, at jeg satte mig og skrev et åbent brev på Facebook

 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Fik nok
I løbet af ganske få dage gik det helt amok, fortaeller Anders Sandbjerg Larsen fra køkkenet i Tulstrup, hvor det hele startede for to år siden med en opdatering på Facebook.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Fik nok I løbet af ganske få dage gik det helt amok, fortaeller Anders Sandbjerg Larsen fra køkkenet i Tulstrup, hvor det hele startede for to år siden med en opdatering på Facebook.
 ??  ?? Kritiske boligejere på gaden i marts 2016 for at demonstrer­e mod de stigende bidragssat­ser.
Kritiske boligejere på gaden i marts 2016 for at demonstrer­e mod de stigende bidragssat­ser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark