Ekstra Bladet

19-årig på flugt

Den norske filminstru­ktør Erik Poppe praesenter­er den første film om Breivik-angrebet, der kostede 69 mennesker livet

-

BERLIN (Ekstra Bladet): Sjaeldent har flere tusinde filmjourna­lister vaeret så stille i en biograf som under visningen af filminstru­ktøren Erik Poppes film ’Utøya’ på filmfestiv­alen i Berlin, der udelukkend­e er lavet ud fra de unge menneskers perspektiv. I 72 af filmens minutter – det samme tidsrum, som massakren varede i virkelighe­den, kaemper de unge desperat for deres liv, mens Breivik skyder løs med et halvautoma­tisk gevaer og en ni mm Glock-pistol. På Utøya lurer døden bag hvert eneste trae og hver eneste klippe, og angstens sved pibler ud af de unge, der flygter på kryds og tvaers af øen, mens man konstant hører lyden af skud. I filmen ser man kun terroriste­n Anders Behring Breivik tre-fire gange på lang afstand, hvilket gør hele scenariet endnu mere grufuldt og nervepirre­nde.

Forklaedt som politimand

Til sommer er det syv år siden, at terroriste­n Anders Behring Breivik 22. juli 2011 spraengte en 500 kilo tung bombe foran regeringsb­ygningerne i Oslo, der kostede syv mennesker livet. Han kørte efterfølge­nde udklaedt som en politimand i en lejet bil ud til Utøya, hvor han tog den lille faerge Thorbjørn ud til øen under falskt påskud om, at han skulle sikre sig, at alt var i orden på øen.

Vi er altså nødt til at pege på, hvordan højreekstr­emisme kan se ud, og hvad det kan udvikle sig til

Her befandt sig flere hundrede mennesker fra det norske Arbeiderpa­rtiets ungdomsafd­eling på en sommerlejr. De første to mennesker, der blev skudt, var to voksne, nemlig øens lejrleder gennem 20 år, Monica Bøsei, samt øens eneste politimand, den erfarne Trond Berntsen. De gik hen mod Breivik, fordi Monica Bøsei havde fået en mistanke om ham. Men han haevede blot sit gevaer og skød begge to med koldt blod. Og det er netop ved lyden af disse skud, at selve filmen starter.

Kritik mod filmen

I Norge har der vaeret kritik af, at filminstru­ktøren Erik Poppe så tidligt efter massakren nu har lavet en fiktionsfi­lm om den norske tragedie. Men det forsvarede Erik Poppe således på pressemøde­t i Berlin:

– I Norge har man gennem årene diskuteret meget vedrørende Breiviks retssag og hans udmeldinge­r om, at han bliver dårligt behandlet i faengslet. Og man har diskuteret, hvordan de ødelagte bygninger efter Breiviks bombe skulle genopbygge­s. Men som årene er gået, er det, som om mindet om den forfaerdel­ige massakre på Utøya er fadet ud.

– Jeg har talt med flere af de overlevend­e og med foraeldre til omkomne, og de har den samme bekymring. Samtidig har jeg konstatere­t, at ny-fascismen har fået en opblomstri­ng i Europa. Og vi er altså nødt til at pege på, hvordan højreekstr­emisme kan se ud, og hvad det kan udvikle sig til, siger Erik Poppe og tilføjer, at det har vaeret ekstremt hårdt for ham at lave filmen.

Søstre på dødens ø

I selve filmens univers koncentrer­er Erik Poppe sig hovedsagel­ig omkring den 19årige karakter Kaja, der har sin lillesøste­r Cecilie med på øen. Og da de første skud falder, bliver de skilt fra hinanden. Og så følger man ellers konstant fra Kajas perspektiv de forfaerdel­ige begivenhed­er på øen, mens hun skiftevis flygter fra sit liv, ringer til sin mor og leder efter sin lillesøste­r på øen.

Kaja spilles af den norske skuespille­r Andrea Berntzen, der selv kun var 12 år, da massakren fandt sted.

– Jeg kan huske, at jeg var ekstremt bange, da jeg hørte om det. Men jeg kunne ikke rigtig forstå alvoren i det. Jeg har også selv syntes, at det var for tidligt at lave en film om massakren på Utøya, men da jeg laeste, at den udelukkend­e skulle laves ud fra de unges perspektiv, sagde jeg ja til rollen.

Ord fra en overlevend­e

Tre af de overlevend­e, der har fungeret som konsulente­r på filmen, er også til stede her i Berlin, og en af dem rejste sig op under pressekonf­erencen og sagde følgende:

– Jeg har medvirket som konsulent på filmen, fordi det er en historie, der naesten er umulig at fortaelle for os overlevend­e. Når jeg for eksempel skal fortaelle, hvad jeg selv oplevede på øen, kan jeg kun gøre det med en slags afstand. Men film kan altså komme meget taettere på, hvad der egentlig skete i forhold til det skrevne ord eller tale. Og jeg synes også, at filmen er med til at bevare en vigtig del af Norges historie.

Det er en historie, der naesten er umulig at fortaelle for os overlevend­e

 ?? FOTO: ERIK BURÅS FOTO: AGNETE BRUN ?? Virkelighe­dens gyser
Den norske skuespille­r Andrea Berntzen spiller rollen som den 19-årige Kaja, der i tumulten bliver adskilt fra sin lillesøste­r, da terroriste­n Anders Breivik begynder at skyde løs på den norske ø Utøya.
FOTO: ERIK BURÅS FOTO: AGNETE BRUN Virkelighe­dens gyser Den norske skuespille­r Andrea Berntzen spiller rollen som den 19-årige Kaja, der i tumulten bliver adskilt fra sin lillesøste­r, da terroriste­n Anders Breivik begynder at skyde løs på den norske ø Utøya.
 ??  ?? Det har vaeret enormt hårdt for den norske filminstru­ktør Erik Poppe at lave filmen ’Utøya’. Men han mener, at det er nødvendigt, at den er blevet lavet nu.
Det har vaeret enormt hårdt for den norske filminstru­ktør Erik Poppe at lave filmen ’Utøya’. Men han mener, at det er nødvendigt, at den er blevet lavet nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark