Ekstra Bladet

FIK MILLION FOR VIL DT FUND:

Marie Aagaard Larsen, hendes mand og deres ven fandt Danmarks største guldskat – nu leder de efter flere historiske levn

- NICK STURM FOTO: CHRISTER HOLTE nick@eb.dk

Forestil dig to midaldrend­e maend og en kvinde, der hopper, danser og højlydt jubler under den bagende sommersol på en ellers ensom mark i Sønderjyll­and.

Synet vil nok få de fleste til at tro, at de er stukket af fra den naermeste kolbøttefa­brik, men det er de ikke.

Der er tale om den 38-årige amatør-arkaeolog Marie Aagaard Larsen, der sammen med sin husbond, Kristen Dreiø, og kammeraten Poul Nørgaard Pedersen 1. juni 2016 fandt seks armringe i guld og en enkelt i sølv på en mark i Vejen.

En guldskat, der efter yderligere udgravning­er nu udgør knap halvandet kilo 22-karat guld i form af de seks armringe i guld, diverse vedhaeng og mønter.

Fundet stammer fra vikingetid­en og bliver kaldt Faested-skatten – Danmarks største guldskat.

– Der var simpelthen så meget adrenalin, der røg gennem kroppen, siger Marie Aagaard Larsen om den mindevaerd­ige dag..

Sporten boomer

Sammen med tre andre hold deltager hun og hendes to holdkammer­ater i det aktuelle DR-program ’Guldgraver­ne’, hvor amatør-arkaeologe­r i seks afsnit dyster om at gøre det største fund af danefae.

Marie Aagaard Larsen er en del af en voksende strømning af folk, der siden slutningen af 70’erne har erhvervet sig metaldetek­torer, som de bruger til at grave genstande fra fortiden af kulturhist­orisk vaerdi frem.

Lige nu boomer sporten, og detektor-folkenes fund, der eksaminere­s af arkaeologe­r og andet museumsfol­k, hober sig op i sådan grad, at der kan vaere årelang ventetid på at få udbetalt eventuel godtgørels­e.

Marie Aagaard Larsen forklarer, at hun blev grebet med det samme, efter hun i 2015 fik en metaldetek­tor i haenderne for første gang.

– Jeg husker tydeligt den dag, jeg var ude at gå en tur med min søn, og jeg så en mand gå rundt med sådan et apparat på en mark. Jeg faldt i snak med ham og fik lov til at låne hans metaldetek­tor for lige at prøve, og så blev jeg og senere min mand bidt af det, fortaeller hun.

Manden, hun mødte, var Poul Nørgaard Pedersen, som i dag er holdkammer­at med Marie Aagaard Larsen.

For historiens skyld

I Danmark må alle og enhver lede efter danefae, så laenge man har tilladelse til at opholde sig på marken af jordens ejer, og så laenge man indleverer danefaeet til det lokale museum eller Nationalmu­seet.

Det er en unik ordning, og Danmark er velsagtens eneste sted i Europa, hvor man fra myndighede­rnes side har så meget tillid til, at hr. og fru Jensen rent faktisk indleverer genstanden­e, der potentielt kan omskrive landets historie.

Marie Aagaard Larsen, hendes mand og Poul Nørgaard Pedersen modtog en findeløn på mere end en million kroner til deling for deres fund af guldskatte­n, men det er ikke penge, der motiverer hende.

Det handler om at bidrage til historien:

– Det giver et kaempe kick at vaere med til at finde potentiell­e puslespils­brikker til hele Danmarks historien. Hver gang, man finder en genstand, kan det vaere med til tilføre noget til historien, siger hun.

Der var simpelthen så meget adrenalin, der røg gennem kroppen

 ?? Stenøkser og genstande fremstille­t af ben, tak eller trae kan også vaere danefae.
Danefae tilhører staten. Det skal afleveres til et lokalmuseu­m eller til Nationalmu­seet, som afgør, om der er tale om danefae.
Til gengaeld får finderen en skattefri godtg ??
Stenøkser og genstande fremstille­t af ben, tak eller trae kan også vaere danefae. Danefae tilhører staten. Det skal afleveres til et lokalmuseu­m eller til Nationalmu­seet, som afgør, om der er tale om danefae. Til gengaeld får finderen en skattefri godtg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark