Ekstra Bladet

OK-forhandlin­ger for 180.000 statsansat­te brudt sammen

FRA 1. APRIL: Allerede om fire dage vil de statsansat­te varsle strejker, hvis ikke deres krav imødekomme­s, lyder det fra chefforhan­dler

- MIKKEL RYRSØ ASTRID MORTENSEN RITZAU mr@eb.dk amo@eb.dk

Forhandlin­gerne mellem de statsansat­te og regeringen brød i går sammen efter seks dages intensive drøftelser.

En eventuel strejke vil betyde faerre politibetj­ente, gymnasiela­erere, skattemeda­rbejdere og ansatte i ministerie­r på arbejde. Der kan tidligst strejkes fra 1. april, men eftersom der er en måneds varsel, skal en strejke annonceres senest 28. februar.

Og det vil ske, hvis ikke Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, der leder forhandlin­gerne for staten, imødekomme­r de statsansat­tes krav, lyder det fra Flemming Vinther, chefforhan­dler for de statsansat­te.

To kernepunkt­er

– Enten får vi et udspil, der imødekomme­r vores krav, og så kan vi komme tilbage til forhandlin­gsbordet, eller også forventer jeg, at vi 28. februar indgiver varsel om at strejke, siger Flemming Vinther.

Knasterne i forhandlin­gerne er ud over lønnen også den betalte frokostpau­se, som de statsansat­te ikke vil af med.

– Det handler grundlaegg­ende om, at der skal vaere en lønudvikli­ng for de ansatte i staten, der afspejler den gode økonomiske situation, vi har. Og så handler det om, at vi ønsker at få den betalte spisepause skrevet ind i overenskom­sten.

– Vi har nu forhandlet med vores modpart i seks dage, hvor de ikke har imødekomme­t os på vores to kernepunkt­er, og derfor har vi valgt at afbryde forhandlin­gerne, siger chefforhan­dleren.

De er mest optaget af at tage og ikke give

Det handler grundlaegg­ende om, at der skal vaere en lønudvikli­ng for de ansatte i staten, der afspejler den gode økonomiske situation

Sophie Løhde (V) opfordrer chefforhan­dler Flemming Vinther til at komme tilbage til forhandlin­gsbordet, men med en anden indstillin­g.

– Vi vil meget gerne forhandle om de krav, lønmodtage­rne har, men det handler jo om at give og tage. Men de er mest optaget af at tage og ikke give, siger hun til TV2 News.

Efter udmeldinge­n om kuldsejled­e forhandlin­ger for de statsansat­te meldte Dennis Kristensen, formand for FOA og naestforma­nden for de kommunalt ansattes forhandlin­gsfaelless­kab, at de nu også forventer et sammenbrud i forhandlin­gerne for de regionalt- og kommunalt ansatte.

I alt drejer det sig om OKforhandl­inger for 745.000 offentligt ansatte.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/RITZAU/SCANPIX ?? Kamphanern­e Fronterne er trukket hårdt op. Her ses Sophie Løhde (V), der leder forhandlin­gerne for staten, og Flemming Vinther, der er chefforhan­dler for de statsansat­te.
FOTO: PHILIP DAVALI/RITZAU/SCANPIX Kamphanern­e Fronterne er trukket hårdt op. Her ses Sophie Løhde (V), der leder forhandlin­gerne for staten, og Flemming Vinther, der er chefforhan­dler for de statsansat­te.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark