Ekstra Bladet

Morten Helveg kraever 250.000 kr. af bl.a. de tidligere chefredakt­ører i Se og Hør-sagen

KRAEVER KAEMPE-ERSTATNING

- RITZAU JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

En lavine af økonomiske krav kan i de kommende måneder begynde at vaelte ind over flere hovedaktør­er i den såkaldte Se og Hør-sag.

For selvom Aller Media, chefredakt­ører og journalist­er for laengst er dømt i sagen, der er blevet kaldt danmarkshi­storiens største medieskand­ale, indleder sagens ofre nu en jagt på kompensati­on.

Ved Retten i Lyngby har EU-parlamenta­rikeren Morten Helveg Petersen (R) som den første staevnet de to tidligere chefredakt­ører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen samt den såkaldte tys-tys-kilde og Aller Media for 250.000 kroner.

– Det er allerede slået fast, at der er foregået noget dybt ulovligt. Det skal også have et økonomisk efterspil, siger Morten Helveg Petersen fredag i forbindels­e med retssagens start.

100 kendte overvåget

Den 51-årige politiker er én blandt langt over 100 kendte, der i årene 2008-2012 fik deres kreditkort overvåget af en it-operatør hos Nets.

Oplysninge­rne solgte operatøren til Se og Hør, og på den måde kunne bladet skrive indgående artikler om de kendte og kongeliges gøren og laden.

– Det er helt private data, der ikke vedrører andre. Jeg ved stadigvaek ikke den dag i dag, hvordan jeg er blevet overvåget, siger Helveg Petersen.

Hvorfor mere end voldtaegts­offer?

Ikke desto mindre har de sagsøgtes advokater mere end almindelig­t svaert ved at se, at kraenkelse­n er så grov, at politikere­n nu kraever en kvart million.

Eksempelvi­s påpeger advokat Kåre Pihlmann, der repraesent­erer den tidligere chefredakt­ør Kim Henningsen, at voldtaegts­ofre kompensere­s med helt ned til 20.000 kroner. Kun i ekstremt grove sager får de 75.000 kroner.

– Kan du forklare, hvorfor du skal have mere end en person, der er blevet voldtaget, spørger advokaten.

– Det kan jeg overhovede­t ikke forholde mig til, siger Helveg Petersen.

Dog anerkender han, at beløbet er højt sat.

– Det er for at give retten frit spil. Det er formentlig danmarkshi­storiens største medieskand­ale, og derfor får retten nu frie rammer til at fastsaette, hvad den finder rimeligt.

Vil donere erstatning til velgørenhe­d

– For mig er det en principiel sag, og det har det vaeret fra første fløjt. Det betyder også, at hvis der måtte komme noget ud af det, så donerer jeg det til velgørenhe­d, siger Morten Helveg Petersen.

Sagen fortsaette­r på mandag. Dommen ventes først i slutningen af marts.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark