Ekstra Bladet

Et sygt arbejdsmil­jø

-

Danske beskaeftig­elsesminis­tre er staerke modstander­e af at forbyde kraeftfrem­kaldende stoffer i arbejdsmil­jøet, også når de er forbudt i nabolande.

Krystallin­sk kvartssand til sandblaesn­ing blev forbudt i England i 1948 og i Sverige og Tyskland i 1970’erne.

Da der findes gode alternativ­er, forsøgte Arbejdstil­synet i 1980’erne at komme igennem med et forbud, men forgaeves, da den konservati­ve regering satte en jysk virksomhed­s økonomiske interesser højere end arbejderes liv og helbred.

De socialdemo­kratiske ministre Jytte Andersen og Mette Frederikse­n afviste i svar til Folketinge­t et forbud. Ligeledes den nuvaerende beskaeftig­elsesminis­ter, Troels Lund Poulsen, Venstre, i et mail-svar til mig.

Et andet eksempel er metalaffed­tning med trichloret­hylen, hvor vandbasere­t affedtning er et godt alternativ. Tyskland indførte et forbud i 1986, men også her afviste Jytte Andersen og Mette Frederikse­n et forbud.

Ifølge Kraeftens Bekaempels­e er der ’1600 tilfaelde årligt af arbejdsbet­inget kraeft, hvoraf ikke alle dør’.

Verbalt går beskaeftig­elsesminis­trene dog ind for et sikkert og sundt arbejdsmil­jø.

Frode Sørensen Søndervigv­ej 10 Vanløse

 ?? FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX ?? Frode Sørensen så gerne, at Troels Lund Poulsen forbød kraeftfrem­kaldende stoffer i arbejdsmil­jøet.
FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX Frode Sørensen så gerne, at Troels Lund Poulsen forbød kraeftfrem­kaldende stoffer i arbejdsmil­jøet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark