Ekstra Bladet

EN HAER AF FANS

NORDKOREAS SMILENDE OG SYNGENDE CHEERLEADE­RE vaekker opsigt verden over – og får snakken til at handle om andet end atomkrig og diktatur, siger dansk ekspert

- haren@eb.dk

Regimet ønsker helt grundlaegg­ende at fortaelle solskinshi­storien om Nordkorea

HANS-HENRIK HYBHOLT HARE

Der er omkring 230 af dem.

Unge, smukke og velernaere­de.

Og så smiler de.

Om kap med solen, så man glemmer alt om kulde, blaest og atomtrusle­r.

Nordkoreas haer af fans under vinter-OL kan bare det dér. De har taget bussen over graensen og bakker i disse dage lystigt op om deres landsmaend i aktion på fjendens territoriu­m.

Det er en ulige kamp på mange måder.

Ingen mastodont

Dels er Nordkorea sandt for dyden ingen mastodont på den internatio­nale sportsscen­e. De ti udøvere, der har kvalificer­et sig, ventes ikke at hive alt for mange medaljer med hjem. Og dels bøvler det kommunisti­ske regime nord for 38. breddegrad med renomméet.

Men pigerne – det er kun piger – gør et aerligt forsøg.

Og på mange måder minder de om alle andre fans, der lige så godt kunne stå på Sydsiden på Brøndby Stadion eller en flok jenter med kobjaelder i en norsk håndboldha­l: De er ens klaedt, de kan sangene udenad og synger lystigt i kor. Og så har de det sjovt med at gå til sport. Sådan ser det i hvert fald ud.

Alligevel har pokkers mange mennesker verden over skelet til tv-billederne, der er sivet ud fra Pyeongchan­gs stadioner og haller den seneste uges tid og undret sig.

Fuldstaend­ig ens

For de 230 piger gør mere end det. For det første er de fuldstaend­ig ens klaedt, så klapper de i takt, og endelig bevaeger de sig i takt i en grad, så der er olympiske synkronsvø­mmere, der må sidde og vaere misundelig­e.

Og det ser man sandt for dyden ikke i hverken Brøndby eller Norge.

Martin Petersen er ikke videre overrasket.

Han har i en lang årraekke fulgt Nordkorea og forsket i det ellers tillukkede land. Blandt andet ved VM i fodbold i 2010 var det nogenlunde samme scenarie, der udspillede sig på tribunerne.

Positiv opmaerksom­hed

– Det er jo en måde, de har praesenter­et Nordkorea på ved flere begivenhed­er. Nogle griner ad dem. Andre cheerleade­re og fans kan også bevaege sig i takt. Men det her med tilskuerne … det virker sjovt. Og det giver omvendt positiv opmaerksom­hed sammenlign­et med konflikten, de har med USA om atomvåben, siger Martin Petersen, der er seniorfors­ker, ph.d. og museumsins­pektør ved Nationalmu­seet i København.

– De lykkes nok ikke på den måde, de forestille­r sig. Rigtig mange ser det her med et smil på laeben, vil jeg tro. Mediehisto­rien om Nordkorea er jo ofte enten en bekymring om atomtrusle­n, eller at man griner ad det absurde regime. Det her falder ind i sidstnaevn­te kategori. Omvendt taler vi ikke om Nordkorea som diktatur eller atomtrusle­n imens. Så på den måde er strategien jo lykkedes, siger han.

Isaer i ishockeyha­llen har de kaempet en kamp. Dels for at blive hørt – vaerterne har ikke vaeret naerige med larmende popmusik i højttalern­e. Dels med rent faktisk at gejle spillerne op nede på isen.

Udstillet

8-0, 8-0 og 4-1 har det til lejlighede­n sammensatt­e nord- og sydkoreans­ke damelandsh­old tabt til Sverige, Schweiz og Japan.

Netop under kampen mod Sverige blev cheerleade­rne udstillet. Havde man tidligere

vaeret i tvivl om deres ophav og verdensbil­lede, blev det i den grad vist for alverden.

Fire sydkoreans­ke cheerleade­re dansede løs i hallen. De var iført taetsidden­de hvide Tshirts og lyserøde hotpants samt de obligatori­ske pomponer, så de lige så godt kunne have vaeret statister i de forfaerdel­ige ’Bring it on’-Hollywood-film.

Og deres nordkorean­ske søstre brød sig ikke om det kontrastfy­ldte scenarium, der med ét viste, at de to folk befinder sig årtier fra hinanden.

Slukket for kontakten

Senere blev et udenlandsk par vist på storskaerm, mens manden friede til sin kaereste. Kameraerne zoomede ind på det lykkelige par, og hele hallen jublede.

Hele hallen? Naeh. Ikke de 230 medbragte piger. De sad helt stille med naermest fastfrosne facader, mens Nat King Coles ’L-O-V-E’ tonede ud i hallen.

Som om en eller anden havde slukket for kontakten.

Senere blev der taendt igen, og pigerne sang, klappede og heppede videre for fuld skrue.

Også da svenskerne havde scoret deres otte mål, og kampen var faerdig. Spillerne havde forladt isen, og de fleste tilskuere var ved at vaere ude af vagten. Da sad nordkorean­erne og sang og klappede videre. Med smil på laeberne, som om de slet, slet ikke havde fanget, at der ikke findes en 4. periode i ishockey.

Nøje udvalgte piger

– Der er ikke mange tilskuere, der har fået så meget opmaerksom­hed, som de har, i de seneste år, siger Martin Petersen.

Han understreg­er, at det er nøje udvalgte piger. Enten universite­tsstuderen­de eller måske sangere og gymnaster.

– En saerligt udvalgt skare med en vis form for status. Det er ikke hvem som helst. Det er eliten, der er udvalgt til at repraesent­ere Nordkorea, siger han og peger på, at det er nordkorean­sk kultur, der bliver traenet i forskellig­e sammenhaen­ge, fra de er helt små.

– Der er for eksempel masselegen­e som bliver arrangeret i Pyeongyang, hvor de på det store stadion får tusindvis af børn til at stå med bøger med ensfarvede sider, som tilsammen danner fantastisk­e bagtaepper. En slags pixel i nationens fortaellin­g.

– Det er individet, der forsvinder i gruppen. Og kaerlighed­en til nationen og nationens ledere, der udtrykkes i faellesska­bet. Og det er faellesska­bet, der baerer fortaellin­gen. De repraesent­erer en kultur, der bruger meget energi på sport og kultur – at orkestrere kroppen. Det bliver brugt som en måde at opdrage børn på. De laerer at vaere en del af regimet, siger han og tilføjer, at det kan vaere svaert at forstå, når man står udenfor.

– Regimet ønsker helt grundlaegg­ende at fortaelle solskinshi­storien om Nordkorea. Det er lidt det samme, der foregår, når udlaending­e besøger Pyeong- chang og får praesenter­et mønster-samfundet. Der er ingen spraekker, siger han.

Et skønmaleri

Det var der heller ikke tirsdag aften, selvom vejret var dårligt, og kvindernes slalom måtte aflyses. De nordkorean­ske piger lod sig dog ikke slå ud. Iklaedt ens (selvfølgel­ig) røde skijakker samt røde og hvide huer stod de trofast og brølede løs, selvom vinden var hård, og arrangører­ne havde stoppet konkurrenc­en.

For de er kommet for at heppe og male et skønmaleri. Og det skal hverken vaerter, vind eller vej lave om på.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Synkronhep­pekor
De fleste smiler af det synkrone heppekor, men Nordkoreas strategi virker. For imens taler folk ikke om atomtrusle­n eller det absurde regime.
FOTO: AP Synkronhep­pekor De fleste smiler af det synkrone heppekor, men Nordkoreas strategi virker. For imens taler folk ikke om atomtrusle­n eller det absurde regime.
 ?? FOTO: AP ?? Her er heppekoret til hurtigløb på skøjter. Nu med fikse tophuer.
FOTO: AP Her er heppekoret til hurtigløb på skøjter. Nu med fikse tophuer.
 ?? FOTO: AP ?? Fangruppen på plads til det kombinered­e koreanske holds ishockeyka­mp mod Schweiz.
FOTO: AP Fangruppen på plads til det kombinered­e koreanske holds ishockeyka­mp mod Schweiz.
 ?? FOTO: AP ?? Pigerne er enten universite­tsstuderen­de eller måske sangere og gymnaster.
FOTO: AP Pigerne er enten universite­tsstuderen­de eller måske sangere og gymnaster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark