Ekstra Bladet

RENTECHOK TRUER BOLIGEJERN­E

TIDEN ER INDE TIL AT OVERVEJE ET LÅNESKIFT: Ekspert forventer, at renten på realkredit­lån fordobles på blot 12 måneder

- STEEN VALGREEN-VOIGT ANDERS ZACHO svv@eb.dk; azk@eb.dk

Ulven kommer. Ulven kommer.

I snart mange år har boligejern­e lagt ører til, at en rentestign­ing venter lige om hjørnet.

Men nu er ulven kommet. Siden december har renterne taget et gevaldigt hop, så et fastforren­tet lån med afdrag på en million kr. i dag er 250 kr. dyrere før skat om måneden end lige før jul, viser beregninge­r, som Totalkredi­t har lavet for Ekstra Bladet.

– Renterne er steget maerkbart på kort tid. Det vidner om, hvor hurtigt og overrasken­de det kan gå, siger Jeppe Borre, chefanalyt­iker i Totalkredi­t.

Hurtig forandring

Det er ikke mere end et par måneder siden, at realkredit­institutte­rne under stor bevågenhed åbnede et 30årigt fastforren­tet lån på blot 1,5 procent i rente.

Så røg renten op på 2,0 procent, og nu har realkredit­institutte­rne de seneste uger igen måttet åbne det 30-årige 2,5 procent-lån.

Men det kan blive endnu vaerre.

– Det er måske ikke lige om hjørnet. Men ser vi 12 måneder frem, så er der en god sandsynlig­hed for, at det så hedder 3 procent, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Bliver det en realitet, betyder det en fordobling af den faste rente på blot et år.

Også når det gaelder de korte lån med variabel rente, er der rente-smaek på vej. Her forventer Christian Hilligsøe Heinig, at renten på F3– og F5-flekslån stiger med 0,3 til 0,5 procentpoi­nt over det naeste års tid.

Det skal laegges til de stigninger, som boligejere med flekslån fik at føle ved rentetilpa­sningerne tidligere i februar, hvor renterne landede på -0,08 pct., 0,15 pct. og 0,45 pct. for henholdsvi­s F1, F3 og F5. Paent højere end de tidligere rekorder på -0,23 pct., -0,16 pct. og 0,18 pct.

Begge økonomer er overrasked­e over, hvor hurtigt det er gået.

– Jeg tør ikke saette tal på, hvor det ender. Men vi har jo et økonomisk opsving i gang, og vi forventer, at det fortsaette­r i 2019. Så forventnin­gen er, at rente-pilen peger opad. Og når først det rykker, så kan det gå rigtig staerkt, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Jeppe Borre minder om, at for en håndfuld år tilbage lød renten på 4 procent.

Seriøs stigning

Han har regnet på, hvor meget det vil betyde for boligejern­e, hvis renten stiger med to procentpoi­nt fra det nuvaerende niveau til netop de 4 procent, der var virkelighe­den for blot fem år siden.

Afhaengigt af lånetype vil det koste mellem 4440 kr. og 18.960 kr. mere om året efter skat for et lån på en million kroner, end det gjorde i december.

Set over hele lånets løbetid taler vi om rigtig mange penge. Hele 426.000 kr. ekstra efter skat skal du hoste op med for et fastforren­tet lån med afdrag på en million kroner, hvis der står fire procent på lånet.

– Jeg ser ikke så voldsomme rentestign­inger lige rundt om det naermeste hjørne. Men intet står mejslet i sten, når det kommer til renter, siger Jeppe Borre.

Forventnin­gen er, at rentepilen peger opad. Og når først det rykker, så kan det gå rigtig staerkt

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark