Ekstra Bladet

Far var fuld på min syv-års fødselsdag

Entertaine­ren Jacob Haugaards datter, Kathrina Haugaard, fortaeller for første gang om sin fars alkoholmis­brug

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Den nu 35-årige datter af en af Danmarks mest elskede og kendte entertaine­re, Jacob Haugaard, beretter i et interview til blandt andre Horsens Folkeblad for første gang om den del af sin barndom, hvor hendes far jaevnligt forsvandt på flere dage lange drukture.

– Når man vokser op med en fuld far, lever man med en konstant usikkerhed. Han var altid den der ubekendte størrelse, man aldrig rigtig kunne regne med. Der var altid det der lille 'men', siger Kathrina Haugaard om sine første ti leveår.

Jacob Haugaard havde drukket i 12 år, da hans kone og Kathrinas mor, Ilse Wilmot, i 1992 havde fået nok og flyttede fra ham med parrets fire børn.

På det tidspunkt, da Kathrina var blevet ti år, gik alvoren endelig op for den nu 65årige gøgler og tidligere folketings­medlem.

Jacob Haugaard valgte herefter familien til og gik i behandling, og siden har han vaeret aedru alkoholike­r.

Dialog med publikum

Jacob og Kathrina Haugaard besøger onsdag aften biografen Øst For Paradis i Aarhus.

Her skal far og datter i dialog med publikum tale om, hvordan det var at leve med alkohol i familien, og hvordan Jacobs misbrug påvirkede hans forhold til Kathrina.

Det sker i forlaengel­se af premieren på dokumentar­filmen 'I Fars Haender', som handler om filmens instruktør, Sven Vinges, forhold til sin nu afdøde og staerkt alkoholise­rede far.

Selv om Jacob og Kathrina Haugaards historie er en anden, er der alligevel nogle sammenlign­elige overvejels­er, som Kathrina også er stødt på i sit liv efter en barndom med en fuld far. Således vil far og datter efter filmen med udgangspun­kt i dens tema om akoholprob­lemer i en familie fortaelle om deres oplevelser og forhold til hinanden dengang og nu.

Bange for selv at falde i

Kathrina Haugaard bor og arbejder i dag som praktisere­nde laege på AErø sammen med sin mand og deres etårige datter.

Efter at Jacob Haugaard i sommeren 1992 valgte familien til og alkoholen fra, gik der flere uger, hvor Kathrina og hendes søskende måtte se ham.

Da han kom tilbage fra afvaenning, var han ifølge Kathrina tydeligt forandret. Han undskyldte og var sårbar. ikke

De efterfølge­nde år kom far og datter taettere på hinanden, og de talte flere gange om hans alkoholmis­brug og dets betydning for deres forhold. Måske derfor har Kathrina aldrig båret nag, og hun har aldrig før haft behov for at tale om det.

Hun har heller aldrig opfattet sig selv som traumatise­ret eller skadet af sin fars misbrug. Men som barn af en alkoholike­r har hun gjort sig nogle tanker. Hvad tager man med sig i sit eget liv? Hvilke mønstre går man videre i?

– Engang var jeg bange for at drikke et glas rødvin en onsdag aften. Jeg havde et anstrengt forhold til alkohol og var meget enten-eller. Men nu er jeg ikke så bange for at blive alkoholike­r – selv hvis jeg drikker et glas på en onsdag, siger Kathrina Haugaard i interviewe­t med Horsens Folkeblad.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få uddybende kommentare­r fra Jacob og Kathrina Haugaard, men hverken far eller datter har reageret på vores henvendels­er.

Engang var jeg bange for at drikke et glas rødvin en onsdag aften

 ?? FOTO: ALEX HUTZELSIDE­R ?? – Når man vokser op med en fuld far, lever man med en konstant usikkerhed, siger Jacob Haugaards datter, Kathrina.
FOTO: ALEX HUTZELSIDE­R – Når man vokser op med en fuld far, lever man med en konstant usikkerhed, siger Jacob Haugaards datter, Kathrina.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark