Ekstra Bladet

Playboy-politikere­n Her har I mig tilbage

- THOMAS GÖSTA SVENSSON tgs@eb.dk

Han har stort set begået alle dødssynder inden for politik. Det burde for laengst have begravet hans politiske virke, men 81-årige Silvio Berlusconi er still going strong i italiensk politik.

Fra flere hold spås det endda, at Berlusconi kan komme til at spille en afgørende rolle ved det italienske valg på søndag.

Den tidligere premiermin­ister har ellers gang på gang lavet overskrift­er, der i disse metoo-tider normalt ville vaere fuldstaend­ig umulige at overleve: Han er eksempelvi­s anklaget for at arrangere sex-fester med unge prostituer­ede, og han har for rullende kameraer lavet samlejebev­aegelser på en kvindelig politibetj­ent.

Hertil kommer en dom for skattesnyd fra 2013, der udelukker ham fra at ’bestride et offentligt embede' frem til 2019.

– Alligevel er mange italienere stadig tro mod multimilli­ardaeren, fortaeller seniorfors­ker Gert Sørensen fra Københavns Universite­t, der i mange år har fulgt italiensk politik.

– Det er jo et af de store paradokser. Selv om man ved, hvad han står for i forhold til kriminelle handlinger og hans noget løse moralske habitus, så er de, der stemmer på ham, villige til at acceptere det i forventnin­g om, at han kan indfri de løfter, han opstiller.

– En anden faktor er, at han jo selv bedyrer sin uskyld, og mange af hans tilhaenger­e mener, at det er et komplot mod ham baseret på fake news.

– Det er en strategi, man også kender fra Trump. Berlusconi­s kontrol med mange medier gør ham også i stand til at lancere den version igen og igen og samtidig praesenter­e sig selv som en faedreland­ets frelser og en stor statsmand, siger han.

Gode chancer

Berlusconi har frem mod valget dannet en alliance bestående af hans eget parti, Forza Italia, det indvandrer­kritiske Lega Nord og de nationalko­nservative Fratelli d'Italia. Og de har en realistisk chance, vurderer Gert Sørensen.

– Som meningsmål­ingerne har vaeret indtil nu, så ligger han på omkring 16 procent, hvilket dog er vaesentlig under den opbakning, han havde under sin glansperio­de. Så det er jo ikke sådan, at alle italienere vil stemme på hans parti.

– Men den italienske valglov er skruet sådan sammen, at hvis man har en valgallian­ce, som han har på centrum-højre fløjen, så sidder han pludselig med mange kort på hånden, der kan betyde, at de kan få et flertal af mandater i parlamente­t. Og lige nu så ser det faktisk ud til, at Berlusconi har de bedste kort, siger han.

Selv om Berlusconi på grund af sin skattesag ikke kan blive regeringsl­eder, så kan han dog alligevel få en fremtraede­nde position, hvis alliancen vinder:

På sidelinjen

– Han har selv påpeget, at man jo godt kan vaere traener i politik og sidde ude på sidelinjen, hvilket jo vil sige at traekke i trådene. Hvis alliancen vinder, så har Berlusconi også kørt sin egen mand i stilling: Antonio Tajani.

– Han er fra gammel tid taet knyttet til Berlusconi og var med til at grundlaegg­e Forza Italia i start-90'erne og anses for at vaere en af Berlusconi­s håndgangne maend, siger Gert Sørensen.

Lige nu ser det faktisk ud til, at Berlusconi har de bedste kort

 ?? FOTO: REUTERS/RITZAU SCANPIX ?? Silvio Berlusconi har så mange skandaler i bagagen, at han for laengst burde vaere faerdig i politik. Men den 81-årige milliardae­r er still going strong.
FOTO: REUTERS/RITZAU SCANPIX Silvio Berlusconi har så mange skandaler i bagagen, at han for laengst burde vaere faerdig i politik. Men den 81-årige milliardae­r er still going strong.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark