Ekstra Bladet

Salget af Gravesen startede Vejles nedtur

Sølvmedalj­erne i 1997 til den fallerede storklub tilskrives Thomas Gravesen, der var fyldt med krudt, og traeneren, der taemmede stortalent­et og gjorde ham klar til en stor, profession­el karriere

- PETER BAGGE

Vejles sidste store fodboldsøn Thomas Gravesen er i gang med at tjekke ud i Las Vegas for at vende tilbage til start.

Dermed kan den kontrovers­ielle spiller passende sende en venlig tanke til den afdøde traener Ole Fritsen, der virkelig var med til at saette vejlensere­ns karriere på rette spor.

De to stødte på hinanden i Vejle Boldklub – og nåede klubbens foreløbig sidste topresulta­t sammen: sølvmedalj­erne i Superligae­n 1997.

Ole Fritsen havde sit hyr med opkomlinge­n Thomas Gravesen, og deres sammenstød og traenerens faderlige rolle for stortalent­et taler man stadig i byen i bunden af Vejle Fjord.

Det var Ole Fritsen, der stoppede vildbassen­s farlige flirt med døden.

Da traeneren fik nys om Thomas Gravesens praleri om at have kørt fra Vejle til Kolding med langt over 200 kilometer i timen, blev en utilpasset spiller straks hevet til side for at få klar besked om at skille sig af med motorcykle­n.

Det var ikke den eneste gang, Ole Fritsen fik reddet midtbanesp­illeren ud af en slem knibe.

Far og søn-forhold

Den gamle traener måtte kaempe hårdt på indre linjer for i det hele taget at give Thomas Gravesen chancen på Vejles bedste hold.

I ynglingeti­den blev Thomas Gravesen lagt mere eller mindre på is efter en alt for voldsom tackling under traening af den senere Sønderjysk­e-spiller Axel Jensen, der braekkede benet i sammenstød­et. Derfor blev det mere og mere tydeligt for enhver, som fulgte Vejle taet, at Ole Fritsen var den eneste, der kunne taemme stortalent­et.

Mens traener Ole Fritsen som altid var beskedenhe­d selv, var Thomas Gravesen tilsvarend­e fremme i skoene. Far og søn-forholdet betød, at Vejle kom til at opleve

et fodboldfor­år, som ingen har glemt, selv om der nu er gået mere end 20 år. Desvaerre havde drengene fra Nørreskove­n smidt så mange point i løbet af efteråret, at et staerk forår uden nederlag kun gav sølvmedalj­er.

Ole Fritsen var traeneren uden de store armbevaege­lser, som dog på sin helt egen måde havde vundet respekt.

Samtidigt kunne han lave resultater.

Foruden sølvmedalj­erne var der også en billet til Europa.

Stille i Vejle

Siden har der vaeret meget stille om Vejle i dansk topfodbold.

Det samme kan ikke siges om Vejle sidste store fodboldsøn, som efter en stormfuld karriere for snart ni år siden hev stikket og sagde fuck til både fodbolden og offentligh­eden.

Nu er det naermest symbolsk, at Vejle og Thomas Gravesen begge er på vej tilbage.

Mens Danmarks traditions­klub nummer et har sat kurs mod Superligae­n, er den tidligere landsholds­spiller i gang med at pakke sit habengut ned i Las Vegas.

Thomas Gravesen blev solgt i august 1997 til Hamburger SV for enorme seks millioner kroner efter datidens forhold. Siden har historien vist, at salget blev en dyrebar gevinst for østjyderne.

Det blev startskudd­et på en lang deroute for den højt respektere­de klub. Den er ellers en af kun ti danske klubber, som kan baere en stjerne på trøjen – beviset for fem danske mesterskab­er.

I alt har Vejle vundet fem gange DM og har seks pokaltrium­fer.

Nedrykning og gravøl

To år efter sølvfesten blev champagne-sprøjt afløst af nedrykning og gravøl.

Bortset fra nogle få skvulp har Vejle siden levet en skyggetilv­aerelse i den naestbedst­e raekke, hvor det mest af alt har handlet om at undgå et økonomisk kollaps.

Selv om det er hørt før, er meldingen fra Vejle, at her går det godt.

Samtidig kan gamle holdkammer­ater fortaelle, om Thomas Gravesen efter en lang rejse er vendt tilbage til kliken.

Han har taget forskud og erhvervet sig en penthousel­ejlighed i Vejle, og han har også meldt sig tilbage under de nationale farver på oldboys-landsholde­t.

Det kan fodbold-romantiker­e – og dem er der mange af i en klub med et eget museum over fortidens triumfer – sagtens spinde en ende over.

Tilskuere, som overvaered­e oldboys-landsholde­ts kamp i Kerteminde til aere for den afdøde landstraen­er Richard Møller Nielsen, mente, at Thomas Gravesen i 2017-versionen er lige så fit, som da han kaempede Vejle til den sidste store triumf.

I kulden på landsholde­t

– Thomas Gravesen var det halve hold det forår, siger forsvarsko­llega Klaus Eskildsen.

– Det gav ret til at uddele nogle svinere. Sådan skal det bare vaere.

– AEren for sølvmedalj­er ne skal tilskrives Thomas og Ole Fritsen, siger den senere anfører, som selv mistede det uforglemme­lige forår på grund af en fodskade.

Det forrygende forår kombineret med en staerk saeson på hjemmebane uden nederlag betød, at Vejle fra en syvendepla­ds i vinterpaus­en åd sig ind på hold som AGF, Herfølge, AaB og sluttede som toer efter et suveraen Brøndby med navne som Kim Vilfort, John Faxe Jensen, Ebbe Sand og Peter Møller.

Allerede tre runder før saesonen 1996/97 var slut, sprang champagnep­ropperne på Vestegnen, men det gjorde ikke glaeden mindre i Vejle.

Trods sin dominerend­e rolle i sølvmedalj­erne måtte Thomas Gravesen vente med sin landsholds-debut.

Huskes for sølvet

Den ellers så paene mand landstraen­er Bo Johansson kaldte ham ’psykisk ustabil', så det blev først Hamburger SV, som fik glaede af ham, inden landsholde­t ikke kunne komme uden om midtbanesp­illeren.

Og i Vejle husker de Thomas Gravesen for sølvmedalj­erne og ikke de harmløse 'drengestre­ger'.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK KRAGH FOTO: ERIK KRAGH ?? Thomas Gravesen var en afgørende faktor på Vejles sølvhold.
FOTO: ERIK KRAGH FOTO: ERIK KRAGH Thomas Gravesen var en afgørende faktor på Vejles sølvhold.
 ??  ?? Graver har altid vaeret fremme i skoene.
Graver har altid vaeret fremme i skoene.
 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Gravesen har købt sig en penthouse-lejlighed i Vejle.
FOTO: ANDERS BROHUS Gravesen har købt sig en penthouse-lejlighed i Vejle.
 ?? FOTO: KIM AGERSTEN ?? Her er traeneren, som ikke bare opdagede Thomas Gravesen, men også reddede ham.
FOTO: KIM AGERSTEN Her er traeneren, som ikke bare opdagede Thomas Gravesen, men også reddede ham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark