Ekstra Bladet

HVOR SØLLE

-

FØR DANNELSEN af VLAK-regeringen var Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) fyr og flamme for at få lukkethede­n fjernet fra offentligh­edsloven.

Med solid jysk respektabi­litet forsikrede Søren Pape, at ’vi som politikere må kunne stå på mål for åbenhed’. Og Anders Samuelsen skruede sine

loven for ’en skamplet stålsatte øjne på og kaldte på demokratie­t’.

Men så blev de ministre med store biler – og nu er al den åbenhed pludselig af det onde.

JUSTITSMIN­ISTEREN har lavet et udkast til en ny offentligh­edslov – også kaldet mørklaegni­ngsloven – som oser af kosmetik.

Man fjerner ganske vist den omstridte ministerbe­tjeningsre­gel, som i dag mørklaegge­r dokumenter, der bruges til at assistere ministre med. MEN RULLEGARDI­NET er stadig trukket ned, fordi nye bestemmels­er giver den samme mørklaegni­ngseffekt.

Som juraprofes­sor Michael Gøtze udtrykker det over for Politiken:

’Forslaget er ét skridt frem og ét tilbage. Det møblerer lidt rundt på paragraffe­rne og jurabegreb­erne, men ikke meget andet.’

DEN NUVAERENDE lov er med rette blevet skarpt kritiseret, fordi den forhindrer offentligh­eden i at få indsigt i vaesentlig­e mails, dokumenter og beregninge­r, som ligger til grund for lovgivning.

VI OPLEVEDE DET f.eks. under tilblivels­en af landbrugsp­akken, hvor udleverede papirer var ulaeselige på grund af massive overstregn­inger.

Og endnu vaerre: Esben Lunde Larsen (V) måtte fjernes som minister fra fiskeriet, da det blev afsløret, at han med henvisning til offentligh­edsloven skjulte oplysninge­r om, hvordan man kunne staekke kvotekonge­rne.

MØRKLAEGNI­NGEN, der startede i Helle Thornings regeringsp­eriode, blev trumfet igennem af S, R, SF, V og K. de radikale og Men nu ser det heldigvis ud til, at

SF er blevet klogere. I hvert fald har de to partier bebudet, at de vil opsige forliget og lempe adgangen til at kigge magthavern­e i kortene.

ENHVER REGERING i et demokratis­k samfund som vores må leve med maksimal åbenhed, selv om man godt forstår, at den nuvaerende regering ikke ønsker at få alle sine gerninger frem i lyset. Det tåler de ikke.

SOCIALDEMO­KRATERNE har samme mangel på lyst til åbenhed, fordi Mette Frederikse­n vejrer minister-taburetter.

En sådan holdning besmitter folkestyre­t. Som jyderne siger: Hvor er det sølle!

Så blev de ministre med store biler – og nu er al den åbenhed pludselig af det onde

 ?? FOTO: RUMLE SKAFTE/RITZAU SCANPIX ?? Som justitsmin­ister tåler Søren Pape ikke alt for megen åbenhed.
FOTO: RUMLE SKAFTE/RITZAU SCANPIX Som justitsmin­ister tåler Søren Pape ikke alt for megen åbenhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark