Ekstra Bladet

MALEDE SIG FRA HENRETTELS­E

KUNST-FUSKER SNØD GÖRING: Han van Meegeren risikerede dødsstraf for forraederi, men en sensatione­l tilståelse reddede hans liv og gjorde ham til folkehelt

- TIM PANDURO

Han van Meegeren gav sig omhyggelig­t til at saette sine penselstrø­g omgivet af et usaedvanli­gt publikum af journalist­er og vidner udpeget af retten. Laerredet på staffeliet skulle sikre den 56årige kunstner mod en årelang faengselss­traf eller endog henrettels­e.

29. maj 1945 var den stjernerig­e maler og kunsthandl­er blevet arresteret i sit hjem i Amsterdam. Under den tyske besaettels­e af Holland havde han solgt et maleri af mesteren Jan Vermeer til den tyske rigsmarska­l, Hermann Göring. Det var forraederi, for malerier af Vermeer var nationalkl­enodier, der ikke måtte overlades til fjenden.

Efter seks uger bag tremmer kom tilståelse­n: Van Meegeren havde selv malet Görings Vermeer, og han kunne bevise det.

’Jeg vil male jer en ny Vermeer. Jeg vil male jer et mestervaer­k’, sagde han ifølge The Telegraph.

Perfekt forfalskni­ng

Forslaget blev accepteret. Van Meegeren fik halvanden måned til at male sig bort fra henrettels­es-pelotonen.

Otte år tidligere havde han med stor tilfredshe­d taget et laerred ud af sin bageovn. Farverne stod klart, men med en patina, som var det malet knap tre århundrede­r tidligere.

Van Meegerens årelange forsøg på at lave den perfekte forfalskni­ng ved hjaelp af varme og kemikalier havde båret frugt.

Alle lod sig narre

’Kristus og Disciplene i Emmaus’ blev en af kunstverde­nens største sensatione­r i 1937. Det blev købt af Rotterdams Bouijmans Museum, der både åd kunst-ekspertern­es godkendels­e og daekhistor­ien om, at maleriet var dukket op hos en fornem italiensk familie.

1600-talskunstn­eren Jan Vermeer lagde helt uforskyldt navn til forfalskni­ngen. Han blev – og bliver fortsat – regnet blandt de største hollandske mestre, selv om man kun kendte omkring 30 malerier fra hans hånd.

I løbet af de følgende år ville endnu syv vaerker dukke op. Alle falske og skabt alle af Han van Meegeren med en teknisk snilde og sans for manipulati­on, der gjorde, at selv de største eksperter lod sig narre.

Alle elsker en god fusker-historie, og i van Meegeren havde man en mand, der havde snydt både eksperter og selveste Göring

 ?? FOTO: DPA/AP ?? Hermann Göring gav van Meegeren 137 malerier fra sin samling i bytte for det, der viste sig at vaere et falsk Vermeer-maleri.
FOTO: DPA/AP Hermann Göring gav van Meegeren 137 malerier fra sin samling i bytte for det, der viste sig at vaere et falsk Vermeer-maleri.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark